SEGRE

MEDI AMBIENT FESTIVALS

Doctor Music busca l'aval de l'ACA amb menys càmping i traslladant pàrquings

La promotora Doctor Music cerca l’aval de l’Agència Catalana de l’Aigua al festival a Escalarre reduint la zona càmping i traslladant els pàrquings, que es trobaven a les zones de més risc en cas d’inundació. Per la seua banda, ecologistes ho veuen insuficient i asseguren que l’empresa “només té una acció possible, que és resituar el certamen”.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La promotora Doctor Music busca l’aval de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a la celebració del festival a Escalarre al juliol. Per aconseguir-ho, reduirà la zona d’acampada i traslladarà pàrquings i carpes, que es trobaven als espais de més risc en cas d’inundació. Són les anomenades zones de flux preferent (amb un període de retorn de les inundacions de 100 anys), tot i que l’empresa manté l’ocupació de terrenys en zona inundable (amb un període de retorn de 500 anys). Per la seua banda, l’ACA segueix estudiant les al·legacions de l’empresa. Els ecologistes veuen insuficients les mesures i asseguren que “en les condicions actuals el festival no es pot celebrar” a Escalarre i insten la promotora que digui “si pensa buscar una altra ubicació o si no s’organitzarà”. “S’ha de tramitar un nou projecte i el temps d’aquí a l’estiu és del tot insuficient”, van assegurar. La promotora preveu habilitar “zones d’estacionament en cotes més altes” i “alliberar part dels pàrquings en flux preferent”, que s’habilitaran en poblacions que estiguin entre 30 i 60 minuts de distància i el públic arribarà al recinte en autocars. Asseguren que han portat a terme un estudi hidrològic i que crearan un sistema de predicció que inclourà dades meteorològiques amb pluviòmetres i sistemes d’aforament de l’aigua. La promotora veu en risc el festival si s’haguessin d’acatar tots els requeriments de l’ACA i justifica mantenir part de l’acampada en zona inundable perquè no hi ha alternativa i aquesta és una excepció que preveu la legislació. Apunten que la reducció de l’aforament tampoc és una “alternativa viable” perquè amb “els costos de producció i el caixet dels artistes”, l’única forma que sigui viable “és amb un aforament mínim de 40.000” (la previsió és de 55.000). Per la seua part, el president del consell del Sobirà, Carles Isús, va explicar que “pren més força la idea que Doctor Music se celebrarà”.

Aquesta legislació és posterior a les inundacions que es van registrar l’any 2013 i que van portar a la revisió dels càmpings a Lleida. Aquesta situació ha portat la Generalitat a estudiar cas per cas cada instal·lació, que havia de presentar un pla de seguretat. Ara, tots aquests tràmits esperen l’aprovació d’un pla director.

Les excepcions es contemplen quan no hi ha alternatives d’ubicació ni afeccions

L’entitat ecologista diu que serà necessària “una nova tramitació” d’aquest projecte

Val a recordar que a Fraga, aquesta mateixa normativa va obligar a traslladar les casetes de les festes del Pilar, ja que es trobaven en zona inundable.

El recinte d’Escalarre durant la primera edició del festival, que es va celebrar el 1996.

El recinte d’Escalarre durant la primera edició del festival, que es va celebrar el 1996.RAFA ARIÑO/ARCHIVO SEGRE

tracking