SEGRE

MOBILITAT VIANANTS

Demanen vianalitzar el centre de Balaguer

Projectes per convertir en zona de vianants carrers i places proliferen a les comarques de Lleida, tant en capitals com en pobles que volen potenciar el patrimoni històric, impulsar el comerç local i posar fi a problemes de mobilitat per excés de trànsit. Un col·lectiu ciutadà proposa ara sumar a aquesta llista el centre històric de Balaguer.

Vista de la plaça Mercadal de Balaguer.

Vista de la plaça Mercadal de Balaguer.SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Contribuir a una nova mobilitat que substitueixi l’ús excessiu de cotxes pels desplaçaments a peu. Aquest és un dels objectius del col·lectiu Pas a Pas de Balaguer, que planteja la transformació del centre històric del municipi per semivianalitzar-lo i revertir aquesta situació. Volen sumar la capital de la Noguera a una tendència cada vegada més estesa a les comarques de Lleida, tant en ciutats com en pobles (vegeu el desglossament).

Potenciar el patrimoni històric, impulsar el comerç local i evitar problemes de mobilitat derivades d’un trànsit excessiu de vehicles són alguns dels motius que impulsen Lleida a la vianalització de carrers. En el cas de Balaguer, la iniciativa de Pas a Pas vol incidir en la influència que té el cotxe privat en la mobilitat urbana i fomentar els desplaçaments a peu. Josep Blanch, membre d’aquest col·lectiu, va explicar que fer realitat aquesta proposta “requereix un bon plantejament i consens”.

“A totes les ciutats que han transformat espais urbans en zona de vianants les vendes als comerços han augmentat”, va afirmar Blanch. Va assenyalar que transformar el barri antic també requereix petites accions prèvies com habilitar la plaça Mercadal durant el cap de setmana, com ja passa els dissabtes al matí amb el mercat setmanal. També proposen crear un mapa o pla que mesura distàncies entre diversos punts i els temps que es tarda a desplaçar-se entre aquests i suprimir algunes zones d’aparcament infrautilitzades, com la zona del Portalet.

Aquest col·lectiu, que es va presentar en públic divendres passat, preveu reunir-se ara amb entitats, associacions i el comerç de Balaguer per aconseguir més propostes i idees i ser un enllaç entre la ciutadania de Balaguer i els grups polítics per vehicular totes les propostes de transformació de l’espai públic i fomentar la mobilitat a peu. Blanch va destacar la importància d’aconseguir l’aval de les entitats i del comerç i entendre que caminar és la millor alternativa per mitigar l’abús de l’automòbil en els entorns urbans de menys de dos quilòmetres de distància.

Cinc capitals i cada vegada més pobles Cervera, Tàrrega, Mollerussa i Tremp són algunes de les capitals lleidatanes que han portat a terme obres durant l’últim any per guanyar espai per als vianants i restringir el pas de vehicles als seus carrers i places. En el cas de Mollerussa, es tracta de la conversió en zona de vianants del centre històric, una cosa que també du a terme de forma gradual Cervera. A Tàrrega, la reforma de la plaça Major, actualment en curs, suposa una primera experiència de vianalització en aquest municipi. Per la seua part, Tremp va repartir a finals del mes de febrer passat uns 140 comandaments a distància entre els veïns de la rambla Doctor Pearson per retirar les pilones retràctils que impedeixen l’accés als vehicles i el limiten als dels residents. A Lleida ciutat, la Paeria ha optat per suprimir voreres als carrers entre la rambla Ferran i l’avinguda del Segre i senyalitzar-les com a vies on els vianants tenen prioritat de passada. Al marge de les capitals, també pobles de Lleida s’han afegit a aquesta tendència a convertir en zona de vianants carrers, especialment al centre històric. És el cas de Torres de Segre, on les obres estan actualment en curs, i també d’Arbeca, el pressupost del qual reserva més de 200.000 euros per vianalitzar els carrers Pregàries i Abadia. Aquestes localitats se sumen a la que ha sigut pionera a Lleida en aquesta matèria, Tiurana, on només els cotxes dels veïns poden entrar al poble. Cas a part és el de Guissona, on mai hi ha hagut trànsit rodat al centre històric.

Vista de la plaça Mercadal de Balaguer.

Vista de la plaça Mercadal de Balaguer.SEGRE

Vista de la plaça Mercadal de Balaguer.

Vista de la plaça Mercadal de Balaguer.SEGRE

tracking