SEGRE

MEDI AMBIENT FAUNA

La Generalitat recupera la pesca sense mort, però hi aplica restriccions

Fixa zones on tornar a l’aigua peixos que el Suprem va qualificar de forans || Però veta repoblacions amb truita irisada i alliberar silurs capturats a la Granja

Imatge d’arxiu de pescadors amb un silur a la Granja.

Imatge d’arxiu de pescadors amb un silur a la Granja.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha fet l’últim pas per recuperar la pesca sense mort de la truita irisada, la carpa, el blackbass, el silur i altres espècies afectades per la sentència del Tribunal Suprem que les va declarar foranes l’any 2016. Tanmateix, no s’ha limitat a restablir la situació anterior a la resolució judicial, sinó que ha establert noves restriccions. Així, prohibeix que vedats intensius com els de Bellpuig i Alfarràs tornin a repoblar-se amb truites irisades.

Així mateix, exclou les aigües del municipi de la Granja d’Escarp de les zones on es permet la captura sense mort del silur. Això ha provocat malestar entre els pescadors, que consideren arbitràries aquestes limitacions (vegeu el desglossament inferior).

Davant de la sentència del Suprem, que impedia usar aquests peixos considerats forans en repoblacions i obligava a sacrificar els exemplars capturats, una reforma de la llei estatal de Patrimoni Natural del 2018 va obrir la porta a “naturalitzar” els que estiguessin en el medi natural abans del 2007 per motius d’“interès social o econòmic”. Corresponia a la Generalitat establir quines són les zones habitades per aquestes espècies des de fa més de 12 anys i ho va fer la setmana passada, a través de la resolució anual que estableix períodes hàbils i les condicions per a la pesca esportiva en rius i embassaments.

La resolució veta de forma expressa alliberar truita irisada, malgrat que la reforma legal estatal obria la porta a tornar a fer-ho. Això obliga els gestors de vedats intensius a utilitzar la varietat autòctona. Quant a la pesca sense mort del silur, l’àrea on fer-ho acaba en el “límit provincial de Lleida, a l’altura del Mas del Capità”, cosa que en deixa fora la Granja.

tracking