SEGRE

MEDI AMBIENT INICIATIVES

El Pallars Sobirà vol gestionar la Pallaresa amb un patronat i dotar el riu d'un pla d'usos

Englobarà administracions, empreses i associacions || Centralitzarà les autoritzacions per evitar situacions com la paralització de les obres al canal de piragüisme de Sort el mes passat

Imatge d’arxiu de les obres que es porten a terme al canal de piragüisme de Sort.

Imatge d’arxiu de les obres que es porten a terme al canal de piragüisme de Sort.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pallars Sobirà vol gestionar els usos de la Noguera Pallaresa a través d’un patronat, que s’encarregaria de redactar un pla rector sobre les activitats del riu. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ajuntaments, Endesa, clubs esportius, associacions de pesca i empreses d’esports d’aventura formarien part d’aquest organisme, segons la proposta del consell, i determinarà què pot fer-se al riu i què no. L’objectiu és que en el patronat estiguin representades totes les administracions, empreses i entitats que tinguin a veure amb el riu o desenvolupin activitats a la Pallaresa, que és un dels eixos econòmics de la comarca.

El president del consell del Sobirà, Carles Isús, va explicar que “el patronat s’encarregarà també de demanar les autoritzacions necessàries” per portar a terme obres o desenvolupar projectes que tinguin a veure amb el riu.

La creació d’aquest organisme es plantejarà en el consell d’alcaldes de la setmana que ve

En aquest sentit, Isús va apuntar que “el fet que hi hagi un organisme que ens inclogui a tots” farà que “cada vegada que necessitem una autorització, un projecte o tinguem un permís conflictiu o delicat, ja sabrem el que farà falta i no tindrem sorpreses d’última hora”.

Val a recordar que, a començaments del mes de febrer passat, una denúncia d’entitats ecologistes va paralitzar les obres que es duen a terme al canal de piragüisme de Sort i això va posar en risc la celebració del mundial de freestyle a finals de juny, encara que els treballs ja s’han reprès després que totes les parts implicades en aquest projecte arribessin a un acord. Així mateix, Isús va explicar que la creació del patronat es plantejarà en el pròxim consell d’alcaldes de la comarca (que se celebrarà la setmana que ve) i també es consultarà l’opinió de la resta d’entitats i organismes. Isús va apuntar que la intenció és que “tot el que faci el patronat sigui vinculant jurídicament”.

El president del Sobirà va assegurar que aquest serà un òrgan que “digui com s’han de fer les activitats al riu”, perquè la seua finalitat és “gestionar-ne l’ús”.

“La Noguera Pallaresa és molt important a la comarca a nivell econòmic, turístic i mediambiental” i “és necessari posar ordre perquè el riu és de tots”, va apuntar Isús. Així mateix, també podrien formar part del patronat entitats conservacionistes i el president del consell va assenyalar que “és bo” que tinguin representació en aquest organisme.

La promotora Doctor Music redueix actes en zona inundable Doctor Music planteja traslladar pàrquings i reduir la zona d’acampada del festival d’Escalarre (que es trobava a les anomenades zones de flux preferent) per adaptar-se a la normativa d’inundabilitat i aconseguir l’aval de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i que el certamen es pugui celebrar (vegeu SEGRE de dissabte). No obstant, manté l’ocupació d’una zona inundable. Segons els ecologistes, l’ACA té ara entre 30 i 90 dies per resoldre les al·legacions presentades per l’empresa a la proposta de resolució que va emetre l’organisme de conca. D’aquest tràmit depèn la celebració del festival el proper mes de juliol. De moment, la promotora ja ha reservat 1.500 places hoteleres al Sobirà i Aran i preveuen ocupar unes 3.000 persones, per la qual cosa la resolució de l’ACA sembla urgent per a l’empresa. La promotora, per la seua part, té definida una bona part del cartell.

tracking