SEGRE

MUNICIPIS SERVEIS

La manipulació de l'aigua de boca de Nargó en duplica el cost al consistori

Va ser una acció d’uns desconeguts que va obligar a bombar-la des d’un pou

Imatge panoràmica de Coll de Nargó.

Imatge panoràmica de Coll de Nargó.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La manipulació de les arquetes de la xarxa d’aigua de boca del municipi de Coll de Nargó per uns desconeguts a finals del 2018, que va obligar el consistori a restringir el subministrament durant dos dies després de detectar la presència de purins i a proveir gairebé dos mesos la població bombant l’aigua des d’un pou municipal en lloc de poder subministrar-se des de la captació habitual, ha multiplicat per dos el cost del servei.

L’alcalde, Martí Riera, va lamentar ahir la situació i va explicar que l’import mensual del consum de la bomba del pou de Solan-Canal, que s’acostava als 460 euros, es va veure incrementat i va superar els 1.000 euros, “més del doble del que és habitual”. “L’energia és la part més cara del manteniment dels municipis i poder reduir costos significa un important benefici per a les nostres arques”, va opinar.

L’ajuntament va tornar a connectar la xarxa d’aigua potable des de la captació del riu Sallent a finals de febrer després que l’Agència de Salut Pública de Catalunya “determinés que l’aigua de superfície tornava a ser potable i estava lliure de nitrits i d’amoni, les traces de contaminació per purins”, va remarcar Riera. Els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals continuen investigant per localitzar el responsable d’obrir i desplaçar les arquetes.

De forma paral·lela, l’equip de govern treballa en la neteja i desinfecció del dipòsit d’aigua, de 21.000 litres, i en la substitució de la passarel·la de servei que utilitzen els tècnics per dur a terme el manteniment que, segons l’alcalde, “presenta un estat molt precari després que el clor hagi corroït el ciment de les bigues”. La millora suposarà una inversió que s’acostarà als 20.000 euros.

Més de 430.000 euros per canalitzar cabal als agregats L’ajuntament treballa en la renovació i optimització de les portades d’aigua als nuclis agregats de Coll de Nargó, les Masies i de Montanissell. L’alcalde va explicar ahir que disposen d’una línia d’ajuts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que els permetrà construir aquest mateix any un nou pou a Montanissell que servirà per reforçar la captació habitual de les fonts i evitar problemes de proveïment. L’any que ve executaran les altres dos millores que suposen optimitzar la captació i construir una canalització nova fins als dipòsits existents de les Masies i de Nargó. Les tres obres tenen un pressupost conjunt de 432.000 euros, que se sufragaran amb subvencions de la Generalitat de Catalunya, segons fonts municipals.

tracking