SEGRE

REGADIUS EXPANSIÓ

El Segrià Sud inicia l'ampliació del reg aquest any amb 350 hectàrees

Inversió de 2 milions en aquesta primera fase dins de l’ampliació fins a 2.250

El reg de suport per degoteig en una finca de Maials dins de l’àrea del Segrià Sud.

El reg de suport per degoteig en una finca de Maials dins de l’àrea del Segrià Sud.JOAN SABATÉ/SEGRIÀ SUD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Segrià Sud iniciarà aquest any l’ampliació del reg de suport en 350 hectàrees de Maials, Almatret i Riba-roja. Serà la primera fase d’una nova expansió de 2.250 hectàrees d’Almatret, Maials, Llardecans, Seròs i Riba-roja que s’afegiran a les 6.200 que ja s’han transformat en aquests diferents municipis a més de Torrebesses. Agricultura ja ha tret a exposició pública el projecte constructiu que s’anirà executant per diferents fases, segons el president del reg, Joan Sabaté. La inversió supera els dos milions d’euros, dels quals els regants finançaran prop d’un 30 per cent (1.548 euros per hectàrea) i el Govern, la resta. La majoria dels partícips estan a favor de les obres, malgrat que la comunitat avançarà la part dels agricultors dubitatius per tal de no frenar el procés.

Les obres del Segrià Sud van començar l’any 2002 i van finalitzar el 2013, ja que la crisi les va alentir. Paral·lelament, la comunitat tramita augmentar la concessió d’aigua atorgada per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que és d’uns 12 hectòmetres cúbics a l’any, per comptar amb gairebé 5 hectòmetres cúbics més. El projecte concessional es va posar en marxa fa uns cinc anys i la CHE encara no ha emès la seua resolució.

La decisió d’ampliar la superfície regable ve donada per l’alta rendibilitat que s’ha aconseguit durant els últims anys i que és avalada, per exemple, pels estudis a la finca experimental de la Diputació de Lleida a Maials, justament a l’àrea regable del Segrià Sud, en què s’ha constatat que la producció d’ametlla es pot multiplicar per deu. Segons Sabaté, l’aigua és també una garantia per a la producció anual d’oli.

Candidatura alternativa a la Junta de Sequiatge de l’Horta de Lleida Andreu Aragonés per la séquia de Cap, David Olius per la Segona i Lluís Miquel Peiró per la Major formen la candidatura alternativa que diumenge es presenta a les eleccions de vocals de la Junta de Sequiatge de Lleida i que compta amb el suport de JARC. S’enfronta a la llista de Joan Antoni Boldú, actual president, per la Major; Ramon Curcó, per la del Cap, i Josep Pelegrí per la Segona. Ofereix relleu generacional i un perfil més jove. Els vocals elegiran posteriorment el president.

tracking