SEGRE

INFRAESTRUCTURES FERROCARRIL

Les incidències en trens regionals i Avant de Lleida, en augment en els últims tres anys

Segons dades facilitades pel Govern central en resposta a una pregunta parlamentària || Una tendència a l’alça fins i tot amb xifres més baixes que les que denuncien la Generalitat i institucions lleidatanes

Viatgers en bus a Tàrrega al cancel·lar-se un tren per l’absència del maquinista el 26 de febrer passat.

Viatgers en bus a Tàrrega al cancel·lar-se un tren per l’absència del maquinista el 26 de febrer passat.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les incidències en línies de trens regionals i Avant de Lleida han anat en augment en els últims tres anys. Així es desprèn de dades publicades pel Govern estatal en resposta a una pregunta parlamentària del grup popular. La tendència des del 2016 fins al 2018 a l’alça s’aprecia fins i tot quan les xifres de retards i cancel·lacions són inferiors a les que ha constatat Rodalies de la Generalitat i han criticat les institucions lleidatanes. Això es deu al fet que el recompte només cita les incidències que suposen demores de més de mitja hora i únicament quan aquestes són “imputables a Renfe”. Això exclou les provocades per problemes en la infraestructura ferroviària.

L’exemple més clar d’això són les més de quaranta incidències registrades al llarg de l’any passat en la línia ferroviària de Manresa (R-12). Davant les xifres que ha constatat Rodalies de la Generalitat, les del Govern central reflecteixen només una vintena el 2018. Tanmateix, es tracta d’un increment respecte a les 14 que reconeix el 2017 i les dotze el 2016. La mateixa tendència s’aprecia en la línia des de Lleida a Tarragona per Reus (R-14), que passa d’una desena el 2016 i de deu més el 2017 a una dotzena al llarg de l’any passat.

L’augment d’incidències es constata també als trens de mitjana distància entre Lleida i Saragossa

Diferent és el cas de la línia de Lleida a Tarragona a través de Valls (R-13), on les incidències no segueixen aquesta progressió. Segons les xifres de l’Estat van ser una desena el 2016, van descendir fins a només tres el 2017 i van augmentar fins a arribar a nou l’any passat.

Al marge d’aquestes tres línies, totes traspassades de forma parcial a la Generalitat i operades per Renfe (vegeu les claus), la resposta de l’Executiu espanyol recull també la línia de mitjana distància entre Lleida i Saragossa. També en aquest cas es constata un augment de les incidències, al passar de vuit el 2016 i les mateixes el 2017 a un total d’onze el 2018.

Quant als trens Avant, el Govern de l’Estat cita només dos retards de més de mitja hora i “imputables a Renfe” entre Lleida i Barcelona l’any 2016; en reconeix tres el 2017 i la xifra s’eleva fins a set el 2018.

La bateria de preguntes parlamentàries inquiria també sobre retards al tren de la Pobla, cosa a la qual l’Executiu espanyol respon recordant que es tracta d’una línia en què els trajectes “són prestats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC)”.

tracking