SEGRE

AIGÜES REGADIU

El Segarra-Garrigues incorpora 958 ha al reg i 1.100 més, aturades per falta de diners

Els regants impulsen quatre projectes, aprovats per la conselleria, però l’absència de Pressupostos els deixa en l’aire || Preveuen un consum superior als 24 hectòmetres per a més de 10.000 hectàrees

Obres al canal Segarra-Garrigues, que aquest any regarà un miler d’hectàrees més.

Obres al canal Segarra-Garrigues, que aquest any regarà un miler d’hectàrees més.ASG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El canal Segarra-Garrigues iniciarà la campanya de regs amb 958 noves hectàrees incorporades al sistema, la qual cosa elevarà la xifra total de superfície regada a més de 10.000 hectàrees. Oficialment, la campanya comença en aquesta zona regable (projectada per a unes 68.000 hectàrees) el proper dia 13, segons va explicar el president dels regants, Josep Maria Jové, si bé hi ha zones que ja han demanat dotació atesa la falta de pluges d’aquest hivern. La nova superfície regable es reparteix en diversos sectors entre els municipis de Sarroca de Bellera, Verdú i Cervià de les Garrigues, en una zona on fins ara predominava l’olivera de secà.

En canvi, un altre miler d’hectàrees repartides en uns altres quatre sectors de regadiu compten amb el quòrum necessari de regants (més del 60 per cent) perquè la Generalitat impulsi els projectes i van ser avalats per la conselleria d’Agricultura a la tardor. Tanmateix, la falta de Pressupostos de la Generalitat per al 2019 (la tramitació del projecte, que preveia 13 milions per al Segarra-Garriguess, es va paralitzar per falta de suports) manté el projecte en l’aire. Afecta els sectors 13 (Aitona, Llardecans i Seròs); 9.1, a les Borges Blanques; 9.1.15 a Castelldans i la primera promoció la zona de l’Albagés que regarà del pantà. Segons fonts de l’obra, en total sumen 1.148 hectàrees, pendents d’assignació pressupostària.

El president dels regants va lamentar aquesta situació i va dir que “mai abans no havia passat tant de temps entre que la conselleria autoritza les obres i els projectes comencen a caminar”. “No tenim pressupost ni perspectives”, va assenyalar Jové. De fet, els comptes de la Generalitat estan prorrogats des de l’any 2017. Actualment, l’adjudicatària de les obres, Aigües Segarra-Garrigues, du a terme els últims treballs en marxa en una zona de Verdú.

La superfície regada aquest any implicarà, segons els càlculs dels regants, un consum d’aigua de més de 24 hectòmetres cúbics. L’aigua procedeix del pantà de Rialb i de les elevacions del riu Segre en el tram baix, a l’espera que entri en servei la presa de l’Albagés.

tracking