SEGRE

ENERGIA POLÈMICA

La Vall Fosca porta davant la UE el litigi per rebuts de llum

Per l’IVA de les factures a veïns que tenen bonificacions || Acord per presentar una demanda a Estrasburg

Un camió grua va acudir a tallar la llum a cases d’Espui el 2016.

Un camió grua va acudir a tallar la llum a cases d’Espui el 2016.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Vall Fosca portarà davant de la Unió Europea (UE) el litigi que manté des de fa ja una dècada amb Endesa per l’IVA de les factures de la llum. L’ajuntament de la Torre de Capdella preveu plantejar la seua disconformitat davant del Tribunal d’Estrasburg i altres instàncies comunitàries, segons consta en l’acord que el ple va aprovar a finals de l’any passat. El conflicte entre les dos parts continua viu després d’un acord parcial perquè veïns i consistori liquidessin les factures que havien rebutjat pagar entre el 2009 i el 2014, arran d’una sentència favorable a la companyia i l’amenaça de talls de llum a finals del 2016 (vegeu el desglossament).

Des de la sessió del ple celebrada al desembre, el consistori no ha formalitzat encara la demanda davant del Tribunal Europeu. Fonts pròximes al litigi van apuntar que, per bé que l’ajuntament té la intenció de fer-ho, abans haurà de decidir com contractar la seua representació legal en aquest litigi. El pagament dels rebuts s’ha limitat als emesos fins al desembre del 2014. Més enllà d’aquesta data han deixat de liquidar-los, al considerar que una reforma legal de l’IVA a partir del 2015 avala la seua oposició a pagar-lo.

Oposició a pagar més per l’IVA que per l’energia consumida El litigi per les factures de la llum es va iniciar fa deu anys, quan ajuntament i veïns van rebutjar pagar factures l’IVA de les quals era més car que l’energia consumida. Això es deu al fet que el municipi es beneficia d’un conveni firmat el 1927 amb l’antecessora d’Endesa a la localitat, en virtut del qual paguen l’electricitat a un preu molt inferior al de les tarifes actuals. Tanmateix, Endesa aplica l’IVA corresponent a la tarifa d’últim recurs. L’empresa considera que la llei així ho exigeix, mentre que els afectats hi veuen una interpretació errònia de la normativa. Arran d’una sentència judicial, el municipi es va avenir a pagar les factures fins al desembre del 2014 i les dos parts es van citar a negociar les posteriors, encara sense resultat.

tracking