SEGRE

SERVEIS ENERGIA

Coll de Nargó desencalla l'electrificació de la vall de Sallent, on habiten cinquanta veïns

Fa 8 anys el projecte va quedar paralitzat per la crisi, tot i que es van instal·lar fins a 122 torres elèctriques || És una de les últimes zones del Pirineu que no tenen accés a la xarxa elèctrica i usen plaques solars

Josep Miró, davant d’una torre instal·lada el 2011.

Josep Miró, davant d’una torre instal·lada el 2011.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Coll de Nargó desencallarà l’última fase de les obres d’electrificació de la vall de Sallent, on viuen i tenen casa prop de 50 persones, aquest mateix any. Algun dels projectes per portar la llum a aquesta part del municipi, format per masies disseminades i granges, data de més de 50 anys, amb veïns que encara recorden les estaques clavades a terra que senyalitzaven la ubicació d’unes torres que llavors no van veure instal·lar. Fa vuit anys, el projecte va prendre forma amb la instal·lació de 122 torres elèctriques i transformadors, però les dificultats econòmiques van obligar a paralitzar el desplegament i des d’aleshores els veïns esperen i continuen subministrant-se a través de plaques solars. L’espera ha obligat l’ajuntament a renovar tota la documentació després que els diferents permisos sol·licitats per l’anterior consistori caduquessin.

L’alcalde, Martí Riera, va explicar que han hagut de “repetir tots els tràmits”, inclòs el pla especial urbanístic, que la comissió territorial de l’Alt Pirineu va aprovar de nou fa poc més d’una setmana. “Ara està ja tot en marxa i estem segurs que la llum podrà arribar a les primeres cases aquest mateix estiu”, va explicar Riera.

Argestugues i Berén tampoc no tenen subministrament i es proveeixen amb plaques

La part del projecte que executarà ara suposarà una inversió de 200.000 euros i consisteix en la connexió de la línia existent amb les cases i en la instal·lació de tres transformadors. La conselleria de Territori i Sostenibilitat els obliga també a pintar 12 torres per tal de reduir l’impacte paisatgístic i desbrossar la línia principal “que des que la van instal·lar l’any 2011 està plena de vegetació”, va dir Riera. Les obres, ja adjudicades, es prolongaran tres mesos. El projecte inicial es va veure afectat per la presència de dos parelles de trencalòs, que va obligar a modificar el traçat. La inversió fins ara supera els 800.000 euros. L’alcalde va confiar que l’arribada de la llum sigui un revulsiu perquè es rehabilitin habitatges tancats. L’Alt Urgell compta amb uns altres dos nuclis que encara es proveeixen amb places solars per disposar d’electricitat. Són Argestugues, lloc en què resideixen de forma fixa unes 25 persones, i Berén, que compta amb alguns habitatges restaurats, tots de segona residència. La de Sallent és una de les poques valls que queden per electrificar al Pirineu. A l’Alta Ribagorça i al Pallars Jussà, per exemple, no hi ha nuclis habitats sense connexió a la xarxa elèctrica.

tracking