SEGRE

SUCCESSOS ACCIDENT AERI

Aviació Civil atribueix l’accident mortal de la Seu a errors del pilot

Les víctimes estaven fent maniobres d’aproximació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un excés de pes i errors humans en el pilotatge són les principals causes de l’accident mortal de l’ultralleuger a l’aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell del mes de maig passat en el qual van morir dos persones, segons l’informe de la Comissió d’Investigació d’Accidents i Incidents d’Aviació Civil (CIAIAC) del ministeri de Foment. L’aeronau eslovena, una Pipistrel Virus SW, podia suportar un pes màxim, segons el document, de 450 quilos, mentre que les conclusions determinen que “van enlairar-se amb una massa superior a l’autoritzada”, que xifren en 509 quilos.

Les declaracions dels diferents testimonis i dels serveis sanitaris van apuntar que el pes de cadascun dels ocupants “no era inferior als 120 i als 100 quilos, respectivament”.

De l’anàlisi de les dades registrades de les tres maniobres de l’ultralleuger abans d’acabar col·lidint amb el terra, l’informe determina que “el segon vol el va fer més desestabilitzat que el primer” i que “va baixar amb un pendent més pronunciat” i que el tercer “va ser el més desestabilitzat” de tots.

Determina que “l’excés de massa va tenir, sens dubte, una influència negativa determinant tant en els intents d’aterratge com en els enlairaments subsegüents”.

“Com més massa, més alta és la velocitat de l’aproximació i per tant es necessita més pista per a l’aterratge”, indica. Un altre error, segons les conclusions de la investigació, és “la posició dels flaperons [sistema de control de l’aeronau]”, que estaven “desplegats cinc graus”, una posició “prohibida tant per als enlairaments com per als aterratges”, entre altres aspectes.

tracking