SEGRE

El Govern preveu que el finançament del Conselh Generau d'Aran sigui de 29 milions d'euros el 2023

L'Executiu català modificarà la Llei de l'esport per reconèixer les federacions esportives araneses

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, celebrada a Vielha.

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, celebrada a Vielha.Govern de la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern preveu que el finançament del Conselh Generau d'Aran sigui de 29 milions d'euros el 2023. Tal com es desprèn dels acords del Consell Executiu que s'ha reunit aquest dilluns al matí a Vielha (Aran), la Generalitat espera que el nou model de finançament acordat per una durada de cinc anys doni estabilitat a l'executiu aranès, i que permeti que el territori disposi dels recursos suficients per tenir autonomia de gestió. L'import serà concretat a la reunió de la comissió bilateral entre el Govern i el Conselh Generau, que es convocarà en les properes setmanes.

Des del 2012 el finançament del Conselh Generau d’Aran s’ha determinat a partir d’uns acords anuals que concreten els imports a transferir. Fins avui, han estat 38 els decrets de traspassos de competències o d’ampliació de les competències traspassades de la Generalitat al Conselh Generau d’Aran. L’any base de determinació del Fons de Finançament Incondicionat (FFI) és el 2018 i té un import de 23.144.436 euros. A partir de l’any 2020 el FFI incorpora una dotació addicional per compensar a l’Aran pel desenvolupament de polítiques pròpies. Aquesta dotació addicional equivalent al 10% del FFI de l’any base es posarà a disposició de l’Aran en un període gradual de 4 anys.

Atesa la situació de pròrroga pressupostària a la Generalitat en l’actual exercici 2019, en aquest any l’import del FFI és dels mateixos 23.144.436 euros. En el cas que durant l’exercici s’aprovessin uns pressupostos pel 2019, l’import del FFI anterior s’actualitzaria segons el creixement de la despesa no financera no finalista dels departaments de la Generalitat.

Reconeixement de les federacions esportives araneses

El Govern també ha aprovat impulsar la modificació de la Llei de l’esport de Catalunya per crear i reconèixer les federacions esportives araneses. Aquesta modificació està impulsada des del Departament de la Presidència, a través de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, i en col·laboració amb el Conselh Generau d’Aran. Es durà a terme en l’actual Llei de l’Esport de Catalunya, però es podria incorporar en la nova legislació esportiva de Catalunya que actualment estan treballant conjuntament el Govern i els promotors de la Iniciativa Legislativa Popular per una nova legislació esportiva catalana.

Traspassa l'heliport de la boca sud del Túnel de Vielha al Conselh Generau

El Consell Executiu ha aprovat el traspàs de l’heliport de la boca sud del Túnel de Vielha al Conselh Generau d’Aran, amb una dotació econòmica anual de 6.000 euros per a despeses de conservació, reparació i manteniment. L’heliport està ubicat al terme municipal de Vielha e Mijaran en una finca de 1.200 metres quadrats, amb una tanca perimetral que delimita l’espai, un vial d’accés pavimentat i disposa també d’una mànega de vent amb pal metàl·lic. L’heliport és operatiu durant les hores de llum i la seva principal activitat és la d’emergències i de treballs aeris.

Impuls a la residència de gent gran de Les

El Govern de la Generalitat ampliarà els mitjans traspassats per la Generalitat al Conselh Generau d’Aran en matèria d’acció social i destinarà 452.301 euros anuals a la futura residència per a la gent gran i centre de dia del municipi de Les. Per la seva banda, el Conselh Generau d’Aran està treballant en la reforma d’un edifici existent per a la implantació de la residència i centre de dia per un import aproximat de 2 milions d’euros. El nou equipament donarà servei a la vessant nord de la Val d’Aran. A través d’aquest acord, la Generalitat garanteix el funcionament i manteniment de 30 noves places residencials i 10 d’atenció diürna que es posaran en marxa un cop el Conselh obri el nou centre.

L’acord també preveu una ampliació de la dotació econòmica destinada al Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) que s’aplicarà a mesura que el Conselh Generau d’Aran també incrementi la prestació d’aquest servei. L'entesa s'ha tancat al Consell Executiu d'aquest dilluns al matí a l'Aran.

La Selectivitat, també en aranès

D'altra banda, el Govern de la Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Coneixement, el Conselh Generau d’Aran i la Universitat de Lleida (UdL) signaran properament un conveni perquè les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) es puguin fer en occità, aranès a l’Aran. L'executiu de Quim Torra defensa que aquest conveni posa de manifest el compromís del Govern de donar resposta a la diversitat lingüística de Catalunya. D’aquesta manera en les Proves d’Accés a la Universitat de 2019 a què es presentin els estudiants d’Aran, s’inclourà l’opció de l’aranès en els enunciats de l’examen d’Història, matèria obligatòria per a tot l’alumnat. En successives convocatòries es podrà ampliar les matèries en què s’estableixi l’opció d’enunciats en aranès. 

tracking