SEGRE

MUNICIPIS INVESTIGACIÓ

La Guàrdia Civil escorcolla el consistori d'Almacelles i busca frau en contractes

La Guàrdia Civil va escorcollar ahir l’ajuntament d’Almacelles durant onze hores per una investigació sobre frau en contractació. Els agents es van emportar més de trenta caixes amb documentació sobre obres majors i menors. L’alcalde, Josep Ibarz, va apuntar que l’oposició podria ser darrere de la denúncia que va rebre la Fiscalia.

Una de les caixes amb informació que la Guàrdia Civil i la comitiva judicial es van emportar ahir de l’ajuntament d’Almacelles.

Una de les caixes amb informació que la Guàrdia Civil i la comitiva judicial es van emportar ahir de l’ajuntament d’Almacelles.ÒSCAR MIRÓN

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil va escorcollar ahir l’ajuntament d’Almacelles durant onze hores per una investigació sobre frau en contractació. Fonts coneixedores del cas van assegurar que la Fiscalia va rebre una denúncia i amb la Guàrdia Civil va dur a terme una investigació, després de la qual va presentar una querella. El jutjat d’instrucció número 3 de Lleida va ordenar aleshores les diligències. L’objectiu de l’actuació d’ahir va ser assegurar documentació municipal sobre tota mena d’obra pública. Més d’una vintena d’agents i una comitiva judicial es van personar al consistori pocs minuts abans de les vuit del matí.

Després d’identificar-se, presentar una ordre judicial i sol·licitar la presència de l’alcalde, Josep Ibarz, es va iniciar l’escorcoll, en què van ser presents la secretària municipal, l’interventor, dos tècnics (un d’ells l’arquitecte municipal) i la directora del Museu Mas Dordal, Montse Gené. Els agents van confiscar el telèfon de l’alcalde i van fer provisió de material. Es van emportar més d’una trentena de caixes amb tota mena de documentació (especialment sobre contractació d’obres majors i menors i alguns expedients) i material informàtic. Al migdia, van sortir la directora del museu i l’interventor, mentre l’escorcoll seguia a la primera planta. No obstant, hores més tard es va requerir la seua presència de nou. Les dependències municipals van estar tancades al públic durant gairebé tota la jornada d’ahir, mentre va durar l’escorcoll. Al museu d’Almacelles, on també van anar els agents i la comitiva judicial i que va estar tancat, “han clonat un ordinador i suposo que han agafat alguna carpeta”, va assegurar l’alcalde.

L’alcalde, Josep Ibarz, va assegurar estar “tranquil” i “convençut que les coses s’han fet bé”

Els agents van estar-se a l’ajuntament fins passades les 19.00 hores, si bé almenys un agent de la policia judicial es va quedar per finalitzar la còpia del servidor. Ibarz va apuntar el sistema és “lent”, per la qual cosa no va poder confirmar si avui el consistori obrirà amb normalitat. El primer edil va assegurar sentir-se tranquil i va mostrar la seua confiança en la justícia. L’alcalde va assenyalar que l’oposició podria ser darrere de la denúncia i els va acusar d’“utilitzar la justícia i les denúncies a la Fiscalia per intentar enderrocar un govern democràtic”.

Ibarz va apuntar que això no “és el que tocaria fer en una societat moderna com la nostra”. “Estic convençut que la part política i la part tècnica i administrativa ha fet bé la feina”, va dir Ibarz, i va assenyalar que “ja tindrem ocasió de poder respondre davant del jutge quan ens citi”, si així ho fa.

Un alcalde que ha sortit indemne de diverses causes penals contra ell Josep Ibarz s’ha enfrontat a diferents causes penals al llarg de l’última dècada, encara que ha sortit indemne de totes fins ara. La primera es va iniciar l’any 2009, quan va ser acusat de falsificar un document oficial per poder imposar una multa de 16.000 euros a una veïna per una irregularitat urbanística. L’absolució definitiva li va arribar el 2015, però l’any següent l’ajuntament va ser objecte d’un primer escorcoll policial. El 15 de novembre del 2016, agents dels Mossos d’Esquadra es van emportar documentació de la seu del consistori per investigar una denúncia de l’edil d’Almacelles Lliure sobre suposades irregularitats en la contractació de personal. Es tracta d’unes diligències de les quals no ha transcendit res més des d’aleshores. Al marge de les actuacions del Ministeri Públic, el primer edil va afrontar una querella penal que li va interposar una empresa promotora d’habitatges vinculada al sindicat Comissions Obreres, que el va acusar de suborn en tràmits urbanístics. També aquesta es va arxivar poc després de presentar-la, l’any 2010.

Una de les caixes amb informació que la Guàrdia Civil i la comitiva judicial es van emportar ahir de l’ajuntament d’Almacelles.

Una de les caixes amb informació que la Guàrdia Civil i la comitiva judicial es van emportar ahir de l’ajuntament d’Almacelles.ÒSCAR MIRÓN

tracking