SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Alcarràs restaura el pou de gel i l'obrirà al públic

D’origen medieval, conserva part de l’estructura original

Els últims treballs que s’han fet al pou de gel.

Els últims treballs que s’han fet al pou de gel.A.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament d’Alcarràs rehabilitarà un antic pou de gel, ubicat a la cruïlla del carrer Vista Alegre i el carrer dels Timons, per fer-lo visitable i obrir-lo al turisme. Es tracta d’un pou construït entre els segles XIV i XV, d’uns nou metres de profunditat i un dels més ben conservats de la zona, segons va explicar l’alcalde, Miquel Serra.

Edificat en pedra, té una capacitat per a més de dos-cents metres cúbics de gel i subministrava la població entre els mesos de maig i octubre, segons el doctor Manel Camps Clemente, autor de la Història de la vila d’Alcarràs.

L’alcalde va indicar que el consistori el va declarar bé cultural d’interès local (BCIL) al ple del mes passat per poder aconseguir subvencions de la Diputació i la Generalitat amb què poder rehabilitar-lo. Es tracta d’un dels pocs pous que conserva l’estructura de fusta, però no la coberta, i segons assenyalen els últims estudis, els arqueòlegs de la Generalitat avalen la importància històrica d’aquest patrimoni municipal.

Reforma de l’enllumenat públic

El ministeri per a la Transició Ecològica ha aprovat la sol·licitud de l’ajuntament d’Alcarràs que li permetrà obtenir una ajuda de 498.385 euros per renovar l’enllumenat i permetrà substituir 1.591 punts de llum de vapor de sodi i substituir-los per led. L’actuació té un cost de 996.770 euros i el consistori només n’aportarà 250.000, ja que la resta els finançarà la Diputació. L’ajuntament gasta ara prop de 120.000 euros anuals en il·luminació i preveu un estalvi d’un 80 per cent en tres anys. La despesa quedaria reduïda a 35.400 euros a l’any.

tracking