SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Fi de la hibernació dels óssos i inici del compte enrere per 'reeducar' Goiat o fer-lo fora

Almenys dos exemplars a la Val d’Aran, mentre que al Sobirà encara no se n’han detectat rastres || El polèmic plantígrad segueix a Margalida, encara que ja s’han registrat moviments lleus

Fi de la hibernació dels óssos i inici del compte enrere per ‘reeducar’ Goiat o fer-lo fora

Fi de la hibernació dels óssos i inici del compte enrere per ‘reeducar’ Goiat o fer-lo foraC.G.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els óssos del Pirineu estan començant a sortir de la hibernació. De moment, a Aran ja s’han detectat empremtes de dos exemplars de plantígrads, unes al Baish Aran la setmana passada i altres a la zona de la Bonaigua dimecres, segons van assegurar ahir des del Conselh Generau. Per la seua banda, fonts dels Agents Rurals van apuntar que al Pallars Sobirà encara no s’han registrat rastres dels óssos. Goiat encara segueix en període d’hibernació a la zona de Margalida (Bossòst), encara que el síndic, Carlos Barrera, va apuntar que ja s’estan registrant moviments lleus d’aquest plantígrad. Si bé és cert que les temperatures han estat més elevades del normal al Pirineu, fonts dels Agents Rurals van assenyalar que el final de la hibernació en aquestes dates és l’habitual. No obstant, Goiat es va despertar l’any passat l’1 de març.

Per aquesta raó, ja ha començat el compte enrere per activar les mesures que preveu el protocol que van impulsar la Generalitat i el Conselh per reconduir la conducta de Goiat, que es va aprovar el novembre de l’any passat. En aquest sentit, el protocol preveu utilitzar bales de goma i pirotècnia per canviar-li el comportament abans de decidir si l’expulsen del Pirineu. Fins ara ja s’han dut a terme algunes de les accions del protocol, com l’ús de repel·lent a la carronya per dissuadir Goiat. Així mateix, la intensitat dels atacs va portar la Generalitat a reconèixer que té un “comportament depredador anòmal”. Aquest exemplar va ser el responsable d’uns quaranta atacs l’any passat, tant en territori català com francès (on va passar uns tres mesos). Va ser quan va tornar a mitjans del novembre passat quan es va posar en marxa el protocol per canviar-li la bateria del GPS (que estava sota mínims), que permet que aquest plantígrad estigui sempre localitzat.

Fi de la hibernació dels óssos i inici del compte enrere per ‘reeducar’ Goiat o fer-lo fora

Fi de la hibernació dels óssos i inici del compte enrere per ‘reeducar’ Goiat o fer-lo foraC.G.A.

tracking