SEGRE

ENERGIA PROJECTES

Impulsen una nova central hidroelèctrica a l'Alt Urgell

Al Segre al seu pas per Ribera d’Urgellet || La Generalitat demana informes sobre la possible afectació al patrimoni cultural

La captació de l’aigua s’ubicaria a 600 metres del túnel de Tres Ponts, a la C-14.

La captació de l’aigua s’ubicaria a 600 metres del túnel de Tres Ponts, a la C-14.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un promotor privat projecta la construcció d’una central hidroelèctrica per obtenir energia aprofitant aigües derivades del riu Segre al seu pas per Ribera d’Urgellet. La instal·lació preveu una producció aproximada de 54.000 quilowatts per hora a l’any i la conducció de les aigües serà subterrània, segons estableix el projecte.

La iniciativa es troba ara en procés d’avaluació ambiental. Una primera resolució de la direcció general de Polítiques Ambientals de la conselleria de Territori insta la promotora a elaborar un estudi paral·lel d’“afectació del patrimoni cultural” que inclogui una prospecció arqueològica a la zona.

Sol·liciten mesures per minimitzar afectacions en els trencalossos i les seues zones de nidificació

Segons la Generalitat, les dos alternatives proposades en el projecte afecten diversos enclavaments geològics, entre els quals destaquen el de la Palanca de Noves, “important jaciment paleontològic amb presència d’icnites de fauna vertebrada del període permià” (declarat com a bé cultural d’interès local), o el del monestir de Santa Creu de Trespons, “afectat per la construcció de l’edifici de la central”.

També insten a incloure mesures per minimitzar possibles afectacions sobre la flora i la fauna, en especial sobre el trencalòs, després de localitzar una zona de nidificació molt pròxima.

Segons el projecte, la concessió d’aigua sol·licitada a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) és de 22 metres cúbics i la presa es preveu des del marge esquerre del Segre, a uns 600 metres de distància del túnel de Tres Ponts, a la carretera C-14, pròxim als nuclis de població dels Hostalets de Tost i de Sant Pere de Codinet. El circuit d’alimentació, dividit en tres trams, tindrà una longitud de 7.426 metres i l’edifici de la central on s’ubicaran les turbines per generar l’energia es construirà a 550 metres d’altura.

tracking