SEGRE

EMERGÈNCIES BALANÇ

Els rescats de muntanya augmenten un 18%, amb prop d'un cada dia

Els Bombers demanen més preparació i saber utilitzar la tecnologia per evitar contratemps

Rescat d’un senderista ferit el juny de l’any passat al pic de Rouge, a Lladorre.

Rescat d’un senderista ferit el juny de l’any passat al pic de Rouge, a Lladorre.BOMBEROS DE LA GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els rescats dels Bombers de la Generalitat van tornar a repuntar l’any passat a les comarques de Lleida. Segons les dades facilitades pel cos, es van practicar un total de 353 actuacions, sobretot per rescats de muntanya i persones perdudes o desorientades. Això suposa un augment del 18% de les sortides respecte al 2017 i la xifra més elevada registrada a la província. L’auge dels excursionistes animats per les bones condicions meteorològiques que es van registrar l’any passat expliquen l’augment dels rescats.

Sobre aquest tema, Jordi Capdevila, sergent del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Seu d’Urgell, assenyala que cada vegada hi ha més afluència d’excursionistes, inclosa més gent d’edat avançada, animats pel bon temps, i això es tradueix en més actuacions de rescat.

La bona temporada de bolets també explica l’augment de les actuacions. L’any passat es van practicar més d’una vintena de rescats davant els tres del 2017. Entre aquests destaca el del veí de Guissona de 70 anys que va estar cinc dies desaparegut al bosc entre l’Alt Urgell i el Solsonès. Finalment va ser trobat amb vida a Odèn per un altre boletaire.

Per comarques, la Val d’Aran i el Sobirà continuen concentrant la major part de les actuacions dels Bombers, amb el 44% del total. Quant a la tipologia d’incident, els rescats de muntanya representen quatre de cada deu, amb un total de 157 l’any passat. Així mateix, es van activar 109 recerques de persones perdudes o desorientades i unes altres catorze actuacions per rescats en rius. El bon ús dels dispositius mòbils ajuda els equips de rescat a localitzar els accidentats, encara que Capdevila també recomana adquirir formació prèvia abans de sortir a la muntanya.

Segona sanció a Lleida per un fals ofegament al riu Segre La Generalitat va establir a partir de l’1 d’octubre del 2009 una taxa per cobrar aquells rescats causats per una actuació negligent. Des d’aleshores, a Catalunya se n’han notificat un total de nou, dos dels quals a les comarques de Lleida. L’últim i més recent va tenir lloc l’abril de l’any passat quan un home es va inventar l’ofegament de la seua dona al riu a Torres de Segre i va provocar que els Bombers despleguessin un dispositiu de rescat en què fins i tot va participar un helicòpter. Interior va determinar que es va tractar d’una falsa alarma i li va imposar una sanció de 9.866,51 euros pel cost de tot l’operatiu de rescat, com va avançar SEGRE.

tracking