SEGRE

TRÀNSIT INFRACCIONS

Els Mossos multen sis conductors al dia per l'ús del telèfon mòbil a Ponent

Les sancions per l’ús del mòbil al volant s’han incrementat un 45% l’últim any a Ponent, amb sis multes de mitjana al dia. Les distraccions són la principal causa de sinistralitat amb víctimes a la carretera, per la qual cosa els Mossos d’Esquadra proposen que s’equipari aquesta infracció administrativa amb el consum d’alcohol.

Una patrulla d’un vehicle espiell dels Mossos d’Esquadra en un control a Vila-sana.

Una patrulla d’un vehicle espiell dels Mossos d’Esquadra en un control a Vila-sana.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Evitar les distraccions al volant segueix sent una prioritat del Servei Català de Trànsit i dels Mossos d’Esquadra, que l’any passat van imputar una mitjana de sis conductors al dia per utilitzar el mòbil a Ponent. Segons les dades facilitades per la policia catalana, el 2018 van imposar un total de 2.172 sancions per utilitzar el telèfon mòbil al volant, dada que representa un 45% més respecte a les multes de l’any 2017, que van ser 1.496. En aquest sentit, el cap de Trànsit dels Mossos d’Esquadra a Ponent, Jordi Batista, assenyala a aquest diari que l’ús del mòbil ha passat a ser la principal causa d’accidents amb víctimes (ferits o morts) a les comarques del pla, i ha provocat un de cada quatre sinistres a les carreteres. Segons Batista, la sortida de via és el principal accident que es registra a Ponent i es deu a dos causes: la velocitat inadequada i la distracció. Aquesta última ve lligada a l’ús del mòbil generalment, una pràctica estesa entre els conductors malgrat la seua perillositat.

Per atallar aquesta imprudència, els Mossos van incrementar els efectius durant l’any passat i insten a potenciar les campanyes de sensibilització perquè arribi el missatge a la població. En aquest sentit, Batista recorda que utilitzar el telèfon mòbil causa més accidents que el consum d’alcohol, per la qual cosa es va mostrar partidari d’equiparar la sanció administrativa per distracció (una multa de 200 euros i la retirada de tres punts del carnet) a l’alcoholèmia no penal (multa d’entre 500 a 1.000 euros i la retirada d’entre quatre i sis punts).

Una de les mesures que s’han posat en marxa per interceptar les imprudències al volant són els vehicles anomenats espiell. Com ja va informar SEGRE, Lleida compta amb dos patrulles dels Mossos d’Esquadra que recorren les carreteres amb vehicles sense logotipar per caçar in fraganti els conductors. “Els accidents causats per utilitzar el telèfon mòbil són difícils de demostrar i s’han convertit en un greu problema”, assenyala Batista. El cap de Trànsit també aposta per continuar amb les xarrades informatives a diferents col·lectius, sobretot a les escoles, per incrementar la conscienciació.

Taxes d’alcohol elevades en alguns col·lectius Els Mossos d’Esquadra també han detectat un augment de les taxes d’alcohol elevades en alguns col·lectius. Segons Batista, es tracta de població a la qual no arriba el missatge de l’administració per fomentar el consum 0 d’alcohol al volant. A Ponent, l’any passat es van multiplicar per tres les sancions administratives per consum d’alcohol, amb més de 3.200. Per excés de velocitat, el Servei Català de Trànsit va iniciar un total de 107.125 expedients sancionadors a la província de Lleida, la qual cosa representa una mitjana de gairebé 300 al dia.

tracking