SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

La Generalitat dóna per mort l'ós Pyros als 2 anys de no tenir-ne rastre

Primer mascle reintroduït al Pirineu, del qual descendeix gairebé tot el cens actual

Pyros, fotografiat per última vegada l’any 2016.

Pyros, fotografiat per última vegada l’any 2016.C.G.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat ha donat per mort l’ós Pyros, el primer mascle reintroduït des d’Eslovènia el 1997 per recuperar la població d’aquesta espècie al Pirineu. Després de dos anys sense tenir-ne rastres, fotografies ni albiraments, el consideren mort al tractar-se d’un exemplar molt vell. Abans de desaparèixer, la seua edat es calculava ja en 27 anys, cosa que el situava més enllà de l’esperança de vida dels plantígrads en el medi natural, d’un quart de segle.

Amb Pyros desapareix l’últim dels tres exemplars amb què França va iniciar el programa de reintroducció Life, finançat per la Unió Europea (UE). La femella Giva va ser també declarada morta el 2012, després de dos anys desapareguda; mentre que l’óssa Melba va morir al cap de pocs mesos de la seua reintroducció el 1997, com a conseqüència dels trets d’un caçador. A més de Pyros, un altre mascle s’ha donat també per mort, mentre que un tercer fa un any que està desaparegut.

Més de dos dècades després que França alliberés els primers tres exemplars, la població d’óssos s’ha arribat a calcular al voltant de 50. Tanmateix, la Generalitat va afirmar ahir que només n’ha detectat 40 al llarg del 2018 (vegeu el desglossament). D’aquesta xifra, la gran majoria descendeix de Pyros. Segons la Generalitat, els seus descendents són cinquanta-cinc exemplars, si bé no tots viuen en l’actualitat. D’aquests, trenta són fills directes.

Els únics que no hi tenen parentiu són els últims plantígrads autòctons del Pirineu occidental, els vuit reintroduïts posteriorment, tots d’origen eslovè; i alguns descendents d’aquests últims (vegeu les claus). Precisament, l’interès a evitar l’endogàmia i ampliar la diversitat genètica va ser el motiu per alliberar cinc óssos més a França el 2006; el mascle Goiat al Pallars Sobirà el 2016; i dos femelles al sector occidental del Pirineu francès el mes d’octubre passat.

El Govern tanca el cens del 2018 amb 40 óssos, menys que el 2017 L’equip del projecte Pyroslife ha identificat quaranta óssos al Pirineu a partir d’albiraments i rastres al llarg de l’any passat, tres menys que els 43 de l’exercici del 2017. Així ho va indicar el departament de Territori, que va afirmar que la població d’aquesta espècie “s’estabilitza”. Aquest descens contrasta amb el fet que França va alliberar dos femelles al Pirineu occidental a l’octubre i que el cens a la serralada es calculava l’any passat en mig centenar. Entre els 40 verificats l’any passat hi ha quatre cadells (en van nàixer cinc i un va morir), i encara es desconeix quants n’han nascut durant aquest hivern.

tracking