SEGRE

REPORTATGE MEDI AMBIENT

Anar al passat per conèixer el futur

La Fundació Endesa cedeix al Meteocat més de 20.000 arxius amb dades climatològiques de les centrals hidroelèctriques del Pirineu || Seran una part important d’un projecte que servirà per analitzar l’impacte del canvi climàtic als municipis de les comarques de muntanya

Imatge d’un llac gelat a Capdella el 1929.

Imatge d’un llac gelat a Capdella el 1929.J.S.VILLANUEVA/FONS HISTÒRIC FUNDACIÓ ENDESA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Anar al passat per conèixer el futur. Aquest és l’objectiu del projecte Clim’py (en el qual treballen la universitat de Saragossa, el Servei Meteorològic de Catalunya o l’Agència Estatal de Meteorologia, entre altres institucions), que busca analitzar l’impacte del canvi climàtic al Pirineu al tractar-se d’una zona sensible. Una part molt important d’aquest estudi són les 73 carpetes amb més de 20.000 cartes hidrogràfiques que la Fundació Endesa ha cedit al Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) i a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Aquests documents contenen dades meteorològiques de les centrals hidroelèctriques del Pirineu, entre les quals hi ha les de Camarasa o Capdella, en un període que va des del 1922 fins al 1992.

El responsable de projectes de la Fundació Endesa, Antonio Mera, va explicar que els treballadors recollien informació meteorològica des de les centrals, com per exemple les reserves dels embassaments i també els gruixos de neu i la pressió atmosfèrica. Mera va apuntar que les cartes eren “essencials per al funcionament de la companyia, que les conserva en paper per la seua importància” i “servien per gestionar els recursos hidràulics i per portar a terme estudis sobre possibles nous embassaments. “Entenem que l’empresa era conscient que aquestes dades servirien per estudiar el clima”, va dir Mera.

Treballadors d’Endesa van recopilar durant 70 anys dades meteorològiques en més de 20.000 documents

De fet, les cartes recullen dades sobre episodis climàtics extrems com les riuades del 1937 al Pallars i Aran. Durant vora un segle, el fons històric d’Endesa ha conservat aquestes cartes hidrogràfiques amb 70 anys de dades i ara aquests arxius es digitalitzaran i catalogaran per poder incorporar la informació a les bases de dades. El responsable de l’àrea de Climatologia del Meteocat, Marc Prohom, va assenyalar que les dades cedides per la Fundació Endesa serviran per “omplir buits a les bases de dades” i va apuntar que les cartes hidrogràfiques es conservaran a la cartoteca de l’ICGC (que és on es troba el fons històric del Meteocat).

Imatge d’un llac gelat a Capdella el 1929.

Imatge d’un llac gelat a Capdella el 1929.J.S.VILLANUEVA/FONS HISTÒRIC FUNDACIÓ ENDESA

Imatge d’un llac gelat a Capdella el 1929.

Imatge d’un llac gelat a Capdella el 1929.J.S.VILLANUEVA/FONS HISTÒRIC FUNDACIÓ ENDESA

tracking