SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

Detingut un lleidatà per la major trama de frau amb l'IVA del gasoil

La Guàrdia Civil i l’Agència Tributària han desarticulat dos grups criminals que haurien defraudat més de 150 milions d’euros amb l’IVA en el sector dels hidrocarburs. Han detingut 21 persones, una de les quals a Lleida. Dos dels 22 escorcolls també han tingut lloc a Ponent. S’han analitzat més de 1.000 comptes bancaris.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil va arrestar a mitjans de la setmana passada un lleidatà acusat de formar part de la major xarxa de frau de l’IVA al sector dels hidrocarburs, en una operació en la qual s’ha detectat un desfalc per a les arques públiques de 150 milions d’euros i que s’ha saldat amb 21 arrestats. També es van practicar dos escorcolls a Lleida vinculats amb el detingut, que va quedar en llibertat amb càrrecs divendres després de passar a disposició judicial amb mesures com la retirada del passaport i compareixences al jutjat, segons ha pogut saber aquest diari.

“És el cop més gran mai assestat a la delinqüència organitzada associada al sector dels hidrocarburs.” Així va definir ahir l’operació Drake el tinent coronel de la Guàrdia Civil Antonio Balas, cap del Grup de Delinqüència Econòmica de la Unitat Central Operativa (UCO). La trama se centrava en l’impagament de l’IVA en la venda a l’engròs d’hidrocarburs mitjançant més de 300 empreses instrumentals i testaferros. “Es tracta de les dos empreses més potents que subministraven gasolineres a nivell nacional”, segons va detallar Balas. Aquestes entitats instrumentals s’apropiaven de les quotes d’IVA repercutides en els seus clients en la comercialització de gasolines i gasoils, principalment mitjançant la utilització de diferents mecanismes d’evasió fiscal. A més dels més de 150 milions d’euros de frau detectat, s’han investigat un total de 292 societats i 150 persones, analitzant 1.085 comptes bancaris i procedint al registre de 22 domicilis. També s’han confiscat 61 vehicles d’alta gamma, dos vaixells i dos milions de litres de gasolina. També s’ha tramitat el bloqueig de 347 comptes bancaris i 155 immobles. En el moment de l’operació es va arribar a intervenir un petroler en un port carregat de l’hidrocarbur que acabava venut en gasolineres.

Diners confiscats en un dels escorcolls al domicili d’un dels 21 detinguts en l’operació.

Diners confiscats en un dels escorcolls al domicili d’un dels 21 detinguts en l’operació.GUARDIA CIVIL/AGENCIA TRIBUTARIA

Diners confiscats en un dels escorcolls al domicili d’un dels 21 detinguts en l’operació.

Diners confiscats en un dels escorcolls al domicili d’un dels 21 detinguts en l’operació.GUARDIA CIVIL/AGENCIA TRIBUTARIA

tracking