SEGRE

MUNICIPIS MEDI AMBIENT

Riner, pioner a reciclar eixams d'abelles per poder assegurar-ne la supervivència

Recollirà els que siguin rebutjats i els traslladarà a un enclavament del Miracle

L’entorn del Miracle acollirà els eixams rebutjats.

L’entorn del Miracle acollirà els eixams rebutjats.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Riner, al Solsonès, i Arnes, a la Terra Alta, seran els dos primers municipis de Catalunya a ser receptors d’eixams i ruscos d’abelles procedents de municipis en els quals, després de localitzar-les, es recullen per traslladar-les a una altra ubicació. Es tracta de casos en els quals l’acumulació d’aquests insectes en finestres, places, instal·lacions esportives o de lleure o altres equipaments generen molèsties als veïns i han de ser retirats. Per salvar les abelles i a fi que tinguin un lloc en el qual instal·lar els seus ruscos s’ha creat el projecte Redicat. Segons l’alcalde de Riner, Joan Solà, es concentraran a l’entorn del Santuari del Miracle, on també serviran per pol·linitzar els boscos de la comarca.

De moment, ja s’ha firmat un conveni amb l’ajuntament de Pujalt i els de Gandesa, Vic, Manresa, Salou i Reus s’han mostrat interessats a fer ús d’aquestes instal·lacions. A més, es podrà fer un estudi anual de pol·linització per saber si s’estabilitza o augmenta la colònia d’abelles.

Ja s’ha firmat un acord amb Pujalt i Vic, Gandesa, Manresa, Salou i Reus hi estan interessats

La iniciativa es presentarà en el marc de la IV Fira de la Mel, que se celebra aquest cap de setmana, en concret, dins de les jornades tècniques de demà dissabte, en què també es debatrà sobre els efectes dels plaguicides en les abelles. Riner es va agermanar l’any 2017 amb Arnes per tal de promoure el sector de la mel, i l’any passat va entrar a formar part de l’Associació d’Amics de les Abelles. Fruit d’aquesta col·laboració va sorgir el projecte Redicat, que busca evitar la desaparició d’aquesta espècie, vital per a la regeneració de la naturalesa, va indicar Joan Solà.

La Fira de la Mel se celebrarà diumenge al matí i comptarà amb 50 expositors, més del doble dels que van participar a la primera edició del certamen (vegeu SEGRE d’ahir). Una de les novetats de l’actual edició és que creixerà el recinte firal, la qual cosa permetrà celebrar més activitats relacionades amb la mel i la cultura apícola. La fira comptarà amb la presència de la conselleria de Cultura, Mariàngela Vilallonga, que entregarà els premis del certamen.

Segona edició d’Espurnes Barroques L’ajuntament de Riner ja està preparant la segona edició del festival Espurnes Barroques, atès l’èxit que va tenir l’edició de l’any passat. Es tracta de diferents actuacions musicals en enclavaments d’aquest estil arquitectònic per a la promoció turística del municipi.

tracking