SEGRE

ELECCIONS ANDORRA

Andorra decideix avui qui dirigirà el país i liderarà l'associació amb la UE

Més de 27.000 nacionals, cridats a les urnes a la convocatòria amb més candidaturaes || El país, fora de les llistes de paradisos fiscals, afronta el seu futur

Imatge presa ahir dels set candidats a substituir Toni Martí com a cap de Govern.

Imatge presa ahir dels set candidats a substituir Toni Martí com a cap de Govern.DIARI D’ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 27.278 andorrans estan cridats avui a les urnes per escollir els representants del Consell General d’Andorra (parlament unicameral del Principat). Són un 11,3% més d’electors que a la cita de l’any 2015, en un país amb un padró de 76.536 persones, de les quals només 37.247 disposen de la nacionalitat andorrana. Es tracta d’una convocatòria de rècord, a la qual fins a 7 candidatures opten a dirigir el govern. I també inèdita, al celebrar-se després d’un mandat amb les primeres protestes de funcionaris. Si la legislatura passada va començar amb la crisi de Banca Privada d’Andorra (BPA), que va comportar la intervenció de l’entitat financera per part de l’executiu, aquesta acaba amb la sortida del país de la llista de paradisos fiscals. El govern que sorgeixi avui, en mans des del 2011 de Demòcrates per Andorra (DA), té com un dels reptes l’acord d’associació amb la UE, resoldre la problemàtica d’accés a l’habitatge o l’obertura del primer casino del país.

L’aeroport d’Alguaire i la possibilitat de construir-ne un a Andorra han estat presents a la campanya. Demòcrates aposta per la Seu d’Urgell però valora la proposta nacional. Liberals d’Andorra (L’A) i Partit Socialdemòcrata (PS) volen estudiar les dos opcions i Progressistes-SDP no veu prioritària la nova infraestructura.

Des de Terceravia UL+Independents defensen una pista pròpia dins del país, Units pel Progrés d’Andorra (UPA) vol aprofitar l’aeroport de l’Alt Urgell però també està a favor d’impulsar-ne un altre al país i Andorra Sobirana (AS) no s’ha posicionat.

tracking