SEGRE

SUCCESSOS TRIBUNALS

Accepta disset anys d'internament per assassinar el seu pare a Binèfar

La Fiscalia estima l’eximent completa per alienació mental i l’acusat evitarà la presó || Va assestar una vintena de punyalades a la víctima, de noranta anys i senil

Imatge d’arxiu del lloc dels fets el 13 de juny del 2017 a Binèfar.

Imatge d’arxiu del lloc dels fets el 13 de juny del 2017 a Binèfar.CONCHA SILVÁN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Provincial d’Osca va acollir este lunes el primer dia de judici contra un veí de Binèfar acusat de matar a punyalades el seu pare el juny del 2017. La Fiscalia i la defensa van arribar a un acord abans de l’inici de la vista pel qual l’acusat, José Antonio Mata, haurà d’ingressar en un centre psiquiàtric durant un màxim de disset anys. El Ministeri Públic accepta així l’eximent completa per a l’acusat per un trastorn esquizoafectiu de tipus maníac. Malgrat l’acord, se celebraran els tres dies de judici previstos al tractar-se d’un tribunal amb jurat. Segons va publicar ahir l’Heraldo de Aragón, l’acusat va confessar que va apunyalar el seu pare fins a vint vegades “perquè no patís i no es quedés pitjor del que ja estava”. El processat, de cinquanta-dos anys, també va dir que s’avenien però “quan tens un brot, no saps què fas”.

La Fiscalia tipifica els fets com un delicte d’assassinat amb traïdoria i l’agreujant de parentiu, encara que aplica l’atenuant de confessió i l’eximent completa d’alteració psíquica. Per això, sol·licita l’absolució penal, per la qual cosa ingressarà en un centre psiquiàtric. Per la seua part, la defensa va sol·licitar que aquest ingrés efectiu sigui per un màxim de deu anys. Segons assenyala l’escrit del Ministeri Públic, els fets van tenir lloc el 13 de juny del 2017 quan l’acusat era al domicili familiar a Binèfar, on convivia amb el seu pare, de noranta anys. El processat li va assestar diverses punyalades amb un ganivet de cuina i la víctima va intentar defensar-se. Una vegada l’ancià era a terra, el seu fill va seguir apunyalant-lo fins a un total de disset vegades al tòrax mentre cridava “Mor! Mor! Mor!”. Immediatament després, l’acusat li va assestar tres ferides tallants més al coll. Després de cometre els fets, va sortir al carrer ensangonat i va entrar en un negoci d’informàtica per demanar ajuda.

Segons la Fiscalia, en el moment dels fets l’acusat tenia les capacitats volitives i cognitives absolutament anul·lades pel trastorn psiquiàtric que té, mentre que la víctima presentava un deteriorament cognitiu des del 2014, amb un diagnòstic de “senilitat”. L’ancià es trobava en una situació de dependència absoluta, i el cuidava el seu fill.

tracking