SEGRE

PATRIMONI COMMEMORACIÓ

Castell de Mur recorda els seus frescos romànics a Boston

Actes per commemorar el centenari de la venda || Va propiciar portar obres al MNAC per evitar que sortissin de Catalunya

Una còpia a la col·legiata - La col·legiata exhibeix una còpia de les pintures. Per fer-ho va ser necessari pagar drets de reproducció al museu de Boston, propietari de les originals des del 1921.

Una còpia a la col·legiata - La col·legiata exhibeix una còpia de les pintures. Per fer-ho va ser necessari pagar drets de reproducció al museu de Boston, propietari de les originals des del 1921.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Castell de Mur recorda aquest any que fa un segle es va quedar sense les pintures de la col·legiata de Santa Maria de Mur. El rector les va vendre el 1919, van ser arrancades dels murs i les va comprar el Museum of Fine Arts de Boston (EUA), on han estat des del 1921. El municipi va acollir diumenge passat la presentació de Mur: cent anys de l’arrencament de les pintures, un programa d’actes commemoratius que es prolongarà al llarg de l’any.

L’acte central serà l’Aplec de Mur, el pròxim 5 de maig. Està previst que hi assisteixin turoperadors, periodistes i experts en art nord-americans, en un viatge organitzat per la Generalitat per mostrar els orígens i el context del romànic. L’objectiu és donar a conèixer aquest patrimoni a un nou públic, especialment al turisme nord-americà, segons va explicar l’alcalde, Josep Maria Mullol. El primer edil va presentar el programa d’actes diumenge amb el director de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent. També col·laboren en aquesta iniciativa el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), l’Idapa, el bisbat de l’Urgell, el consell comarcal del Pallars Jussà i diferents associacions.

Aquesta commemoració s’emmarca en la celebració de l’Any del Turisme Cultural, i recalca que la venda de les pintures de Santa Maria de Mur va ser un punt d’inflexió en la conservació del patrimoni artístic català. La Mancomunitat de Catalunya va intentar sense èxit impedir el trasllat de les pintures als EUA i, per evitar successos similars en el futur, va posar en marxa la Campanya de Salvament del Romànic Català. Això va suposar l’adquisició i el trasllat dels frescos de diferents esglésies del Pirineu català al MNAC, on es troben en l’actualitat.

tracking