SEGRE

MUNICIPIS FINANÇAMENT

Deu municipis de Lleida ja cobren taxes per les línies elèctriques

La Justícia avala ja que deu municipis de Lleida cobrin taxes per les línies elèctriques i altres infraestructures que transporten energia travessant sòl municipal. Després d’anys de litigis amb sentències a favor i en contra, el Suprem ha donat la raó als consistoris i les resolucions que ratifiquen l’impost són unànimes en tots els tribunals.

Imatge d’arxiu de línies d’alta i mitjana tensió a prop del nucli de Figuerola d’Orcau, a Isona i Conca Dellà.

Imatge d’arxiu de línies d’alta i mitjana tensió a prop del nucli de Figuerola d’Orcau, a Isona i Conca Dellà.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deu municipis de Lleida ja tenen l’aval dels tribunals per cobrar una taxa a les companyies elèctriques per les línies d’alta tensió que travessen terrenys de propietat municipal. Després d’anys de litigis, el Suprem (TS) ha ratificat en el que va d’any aquest gravamen a la Pobla de Segur, Talarn i la Torre de Capdella. També durant els últims mesos, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s’ha pronunciat en el mateix sentit sobre les ordenances fiscals d’Isona i Conca Dellà, Senterada, Josa i Tuixén i Vall de Cardós.

Per la seua banda, el jutjat del contenciós administratiu de Lleida ha resolt a favor de la Vansa i Fórnols i d’Aitona, el primer municipi lleidatà que va aconseguir una sentència favorable el 2018. Els rebuts que aquests consistoris posaran a cobrament variaran en funció de quantes instal·lacions elèctriques té cadascun en sòl públic. En conjunt, sumaran més de mig milió d’euros, mentre que altres municipis han aprovat o preparen les seues.

Els consistoris cobraran de 20.000 a 80.000 €, en funció de quantes d’aquestes infraestructures acullen

Alcaldes van expressar satisfacció al constatar que les resolucions judicials els són favorables

Els ajuntaments que han aprovat aquestes ordenances fiscals podran ingressar entre 20.000 i 80.000 euros anuals, segons estimacions de Gonzalo Abogados i Cudós Consultors, el bufet que ha representat aquests ajuntaments. Tanmateix, aplicar-la requereix elaborar estudis previs per determinar quines infraestructures elèctriques i quants metres de línies de transport d’electricitat travessen terrenys de propietat municipal, així com l’empresa propietària de cadascuna d’elles per poder emetre liquidacions.

Durant els últims mesos, totes les instàncies judicials han resolt de forma unànime a favor dels ajuntaments, però durant anys va passar just el contrari: els tribunals catalans donaven la raó a les elèctriques que recorrien aquesta taxa, mentre que els d’altres comunitats avalaven els consistoris. La doctrina no es va unificar fins al 2018, amb els primers recursos de cassació que van arribar al Tribunal Suprem.

El pronunciament més recent de l’Alt Tribunal ha estat sobre l’ordenança fiscal de la Torre de Capdella. Per la seua banda, Isona i Conca Dellà posarà a cobrament aquesta taxa per primera vegada aquest any, per un import de més de 40.000 euros anuals, segons van corroborar fonts municipals.

Més de cinc anys per ratificar una nova font d’ingressos Ajuntaments del Pirineu de Lleida van començar a rebre al març sentències del Suprem que ratifiquen les taxes a les elèctriques, després de llargs processos judicials que en alguns casos es van iniciar fa més de cinc anys, en l’últim mandat municipal. Aquest és el cas del consistori de Salàs del Pallars. L’alcalde, Francesc Borrell, va explicar que, després de la resolució a favor, elaboraran una nova valoració de les infraestructures elèctriques en sòl municipal, per la qual cosa la quantia a cobrar encara s’ha de determinar. “Serà un ingrés més”, va assenyalar el primer edil, satisfet pel desenllaç del litigi. Per la seua part, el consistori d’Isona i Conca Dellà calcula que podrà cobrar a les elèctriques uns 40.000 €. El primer edil, Constante Aranda, va apuntar que emetran rebuts per primer cop aquest any. A la Torre de Capdella, posaran a liquidació les anualitats del 2015 al 2019, que implicarà cobrar uns 300.000 € en total a Endesa i REE. Aquesta última va dipositar un aval per valor de la taxa mentre va durar el litigi, segons va dir l’alcalde, Josep Maria Dalmau, que va apuntar que el procés per ratificar aquesta taxa ha estat similar a la del BICES per preses i pantans.

tracking