SEGRE

FAUNA PREDADORS

L'ós Goiat surt de la hibernació i mata un poltre en un prat d'Arres

L’ós Goiat ha sortit de la hibernació i diumenge a la matinada va dur a terme el primer atac conegut d’aquest any, que es va saldar amb la mort d’un poltre a Arres. Aquest atac ha portat el Conselh i la Generalitat a activar el protocol d’intervenció amb els óssos en fase dos, per foragitar-lo, previ a la tres, que serà extreure’l del Pirineu

El poltre mort en aquest primer atac de Goiat després de la hibernació a Aran.

El poltre mort en aquest primer atac de Goiat després de la hibernació a Aran.ARMAND CASTET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat i el Conselh d’Aran han activat el protocol d’intervenció contra l’ós Goiat en la segona fase, que inclou la posada en marxa de mesures per foragitar-lo lluny del bestiar i provar de modificar conductes agressives després que ahir es confirmés el primer atac d’aquest plantígrad després de la hibernació. L’atac es va produir la matinada de dissabte a diumenge a Arres i es va saldar amb la mort d’un poltre d’uns deu dies de vida als prats “que hi ha a sobre del poble, a uns 300 metres” del nucli d’Arres, va assegurar ahir Armand Castet, el ramader que va descobrir les restes de l’animal. Castet va explicar que el vol de voltors en aquesta zona va destapar les seues sospites diumenge al matí i al cap de poca estona va trobar els ossos del poltre. Va afegir que Goiat ha passat en aquesta àrea la hibernació.

Ara, el protocol, aprovat per Conselh, Generalitat i els governs espanyol, navarrès i aragonès, contempla tècniques com l’ús de pirotècnia, trets de bales de fogueig o de bales de cautxú. L’objectiu és condicionar la seua conducta per evitar més atacs, de manera que hi hagi un “condicionament aversiu” davant d’un comportament “inadequat” de l’animal. Si aquestes mesures no fan efecte, es proposarà a l’“extracció” de l’animal del Pirineu, malgrat que amb una destinació encara desconeguda. Goiat va ser introduït al Pallars el 2016 en el marc del programa Piroslife. L’octubre del 2018 va ser capturat a Naut Aran, on després d’anestesiar-lo van poder canviar-li la bateria del collar GPS que informa en cada moment sobre la seua posició. Abans d’iniciar la hibernació, se li havien atribuït una trentena d’atacs entre Espanya i França amb 22 ovelles, 9 eugues i poltres (una cosa inusual en aquest espècie) i una cabra morta, així com 8 ruscos destruïts en els mesos de primavera i estiu.

LES CLAUS Població El mes de març passat, la Generalitat va tancar el cens d’óssos al Pirineu en 40, la qual cosa en suposa tres menys que l’any anterior. alhora, va comunicar la mort tècnica de l’ós Pyros després de dos anys sense rastre d’ell. Pyros havia estat el primer mascle reintroduït dins del programa life de la Ue el 1997. Repoblació La Generalitat va alliberar el mascle Goiat, procedent d’eslovènia el 2016 en el marc del mateix programa. l’operació compta amb un pressupost de 2,4 milions d’euros. Actitud anòmala Tanmateix, en poc temps es va detectar una actitud agressiva de l’ós Goiat, especialment depredadora i considerada anòmala respecte a la resta. Balanç A Goiat se li atribueixen més de 30 atacs entre espanya i França amb 22 ovelles, 9 eugues i poltres i una cabra morta, així com 8 ruscos destruïts.

tracking