SEGRE

MEDI AMBIENT FAUNA

Despleguen cinc gàbies a Aran i el Pallars Sobirà per capturar óssos i col·locar-los un GPS

Reactiven les trampes que ja es van instal·lar l’any passat i de moment no han tingut èxit

La trampa instal·lada als voltants d’Arres i, a la imatge inferior, Castet amb els ossos del poltre.

La trampa instal·lada als voltants d’Arres i, a la imatge inferior, Castet amb els ossos del poltre.MARC ORTEGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Generalitat i Conselh Generau han desplegat cinc gàbies a Aran i el Pallars Sobirà per capturar óssos i col·locar-los un GPS en el marc del programa Piroslife. D’aquesta manera esperen poder localitzar-los com fan amb Goiat, el problemàtic exemplar reintroduït el 2016 i que ja ha atacat aquest any un primer poltre després de la hibernació. Es tracta de les mateixes trampes que ja es van instal·lar l’any passat i que fins ara no han tingut èxit.

El síndic d’Aran, Carlos Barrera, va explicar que aquestes gàbies es troben en llocs als quals es pot accedir fàcilment perquè els agents forestals s’encarreguen d’inspeccionar-les i de col·locar carn a l’interior com a esquer. L’objectiu és “tenir localitzats els exemplars que estan acostumats a passar a prop de nuclis habitats”. Barrera va apuntar que una d’aquestes gàbies va ser cedida pel Govern francès i una altra es va construir a la Val. Així mateix, fonts del Conselh van apuntar que s’han instal·lat en llocs on s’ha detectat el pas dels plantígrads.

L’atac de Goiat el cap de setmana passat va provocar que la Generalitat i el Conselh activessin la segona fase del protocol d’intervenció contra aquest exemplar, que inclou mesures per foragitar-lo i intentar modificar la seua conducta depredadora amb pirotècnia o bales de foguejament o cautxú. Fonts del govern aranès van apuntar que el protocol s’activa “cada vegada que es detecta que Goiat s’atansa a bestiar”. Les mateixes fonts van assenyalar que per poder passar a la tercera fase (extreure’l del del Pirineu) s’han d’efectuar almenys tres intervencions exitoses de dissuasió en un període de dos setmanes per tal d’intentar modificar el seu comportament sense aconseguir-ho. Serà llavors quan el Conselh Generau, la Generalitat i els governs espanyol, navarrès i aragonès hauran de decidir si s’expulsa Goiat.

Per la seua banda, el ramader que va descobrir les restes del poltre mort d’Arres, Armand Castet, va criticar el programa de reintroducció de l’ós al Pirineu i l’actitud de les administracions davant els atacs dels plantígrads al bestiar.

La trampa instal·lada als voltants d’Arres i, a la imatge inferior, Castet amb els ossos del poltre.

La trampa instal·lada als voltants d’Arres i, a la imatge inferior, Castet amb els ossos del poltre.MARC ORTEGA

tracking