SEGRE

AIGÜES DENÚNCIA

La CUP insta a rescatar 4 centrals hidràuliques

Inicia els expedients de caducitat davant la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i porta presumptes irregularitats a la Fiscalia || Totes són al riu Flamisell i són explotades per quatre elèctriques

La CUP va denunciar al gener que les elèctriques havien deixat gairebé sense cabal el riu Flamisell.

La CUP va denunciar al gener que les elèctriques havien deixat gairebé sense cabal el riu Flamisell.CUP/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La CUP ha iniciat davant de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (i ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua) els tràmits perquè quatre centrals hidroelèctriques del riu Flamisell reverteixin al municipi de la Torre de Capdella al considerar que les concessions d’aigua que permeten la seua explotació per part de quatre empreses ja han caducat. A més, presentarà una denúncia davant de la Fiscalia Anticorrupció i l’Oficina Antifrau de Catalunya per presumpte frau per part de responsables de la CHE i de l’ACA així com de les mercantils beneficiàries per haver presumptament modificat o bé ignorat de forma conscient els terminis de les concessions, que són d’un màxim de 75 anys des que va entrar en vigor l’actual llei d’Aigües l’any 1986. Josep Plasencia, regidor de la CUP a la Torre de Capdella i impulsor d’aquesta iniciativa, va explicar ahir que es tracta de les centrals Capdella, Auxiliar, Molins i la Plana, que exploten Endesa Generación, Caixalising-G3T i G3T; G3T; Hidrodata i Benjac, respectivament, i que demanen que s’investigui un possible frau de les administracions hidràuliques al permetre l’“explotació il·legal” per la via de “concessions caducades”. En concret, estima que podrien derivar-se d’aquesta actuació possibles delictes com “l’alteració de les condicions concessionals via registre d’aigües, l’ocultació d’informació de les caducitats, l’alteració dels cabals concessionals i dels cabals ecològics, tractes de favor, prevaricació administrativa i tràfic d’influències”. Per la seua part, la diputada cupaire Natàlia Sànchez va assenyalar que es tracta d’un cas paradigmàtic de “portes giratòries” entre empreses hidroelèctriques i partits en el govern.

Per a Plasencia, aquests salts d’aigua poden generar sis milions d’euros anuals de beneficis, per la qual cosa va considerar que han de nacionalitzar-se i “ser en mans de la Generalitat, en conveni amb els municipis per a la seua cogestió.” A més, va assegurar que a la conca catalana de l’Ebre poden registrar-se fins a 20 expedients de concessions caducades.

Apunten que els beneficis d’explotació ascendeixen a sis milions a l’any per a les elèctriques

La reivindicació de la CUP no és nova i tampoc exclusiva, ja que ERC va demanar el novembre davant del Congrés la reversió de 8 centrals hidroelèctriques a Lleida les concessions de les quals considerava caducades.

L’elèctrica Enel (abans Endesa) ha defensat sempre que l’acabament de les antigues concessions a perpetuïtat, que la llei d’Aigües limita a 75 anys, s’ha de comptar a partir de l’entrada en vigor de la llei (1986), per la qual cosa els expedients caducarien l’any 2061.

La CHE considera que s’ha d’estudiar cada cas concret però que, en general, bona part de les concessions eren a perpetuïtat i caduquen també l’any 2061. Per a la CUP, un informe del Consell d’Estat estableix en canvi com a data per al còmput del termini la de recepció de les obres, que és molt anterior a l’any 1985.

tracking