SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Catorze municipis del Pirineu escalfaran 26 edificis públics amb biomassa dels boscos

La Diputació encarrega l’elaboració dels projectes en el marc d’un programa finançat per la Unió Europea

L’ajuntament de Montferrer i Castellbò, un dels tres immobles que s’escalfaran amb biomassa.

L’ajuntament de Montferrer i Castellbò, un dels tres immobles que s’escalfaran amb biomassa.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Catorze municipis de les comarques del Pirineu de Lleida escalfaran vint-i-sis edificis públics mitjançant calderes alimentades amb biomassa procedent dels boscos públics (vegeu el llistat). La Diputació ha tret a concurs l’elaboració dels projectes necessaris per fer-ho possible a proposta dels ajuntaments. És un primer pas per posar en marxa el programa Forest4local, dotat amb uns 3,7 milions procedents del fons europeu Feder per impulsar l’aprofitament d’aquesta font d’energia renovable.

L’empresa que s’adjudiqui la redacció d’aquests projectes tindrà un termini de quatre mesos per entregar-los. El concurs divideix els diferents municipis en sis lots que sumen un pressupost de licitació de 87.000 euros.

Entre les propostes que hi ha sobre la taula, en destaquen almenys dos que plantegen la instal·lació de xarxes de calor o district heating: una única caldera i conduccions per donar calefacció a diversos edificis. És el cas de Llavorsí, que espera escalfar d’aquesta manera mitja dotzena d’immobles que van des del parc de bombers fins a la seu del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

També ho planteja Montferrer i Castellbò com a solució per escalfar l’ajuntament, la guarderia i l’escola. L’alcalde d’aquesta última localitat, Albert Marquet, va assenyalar que la seu del consistori, inaugurada el 2010, ja compta amb espais reservats per instal·lar una caldera de biomassa i emmagatzemar estelles per alimentar-la. “Només falta substituir la caldera de gasoil per una de biomassa i adequar les canonades per fer arribar l’energia fins a l’edifici de l’escola”, va apuntar. S’ha de recordar que municipis com Bellver i Esterri d’Àneu han portat a terme experiències similars i en alguns casos permetien que establiments com hotels es connectessin a aquestes xarxes de calor. Pel que fa al cas de Montferrer, Marquet va precisar que serà només per a equipaments municipals.

En el cas d’Oliana, preveu “una o diverses calderes de biomassa” per al pavelló, la guarderia, la sala polivalent i l’escola. Per la seua banda, l’ajuntament de Coll de Nargó proposa aprofitar la caldera, “clarament infrautilitzada”, a l’edifici de la Dinosfera per escalfar també les aules del CEIP Sant Climent, ara amb radiadors elèctrics.

tracking