SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

La Generalitat busca un lloc per construir un gran abocador per a cinc comarques del pla

Acollirà residus no rebutjables i tindrà una planta de selecció que canalitzarà la recollida selectiva || Rebrà brossa de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, l’Urgell, la Segarra, la Noguera i les Garrigues

Imatge d’arxiu de les obres d’ampliació de l’abocador de Montoliu.

Imatge d’arxiu de les obres d’ampliació de l’abocador de Montoliu.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat busca una ubicació per centralitzar en un sol abocador la gestió i tractament de tots els residus del pla, en concret de les comarques de l’Urgell, el Pla, les Garrigues, la Noguera i la Segarra. El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, va assegurar que ja han començat els estudis de mobilitat, generació d’escombraries i emplaçaments per determinar la ubicació que es definirà mitjançant criteris logístics per escollir el punt més cèntric que redueixi al màxim els costos de transport; on hi hagi disponibilitat de terrenys per a fases d’ampliació graduals, per la qual cosa serà una lloc on ja hi hagi un abocador, així com bona predisposició per part del veïnat i les institucions locals.

D’altra banda, Tost va indicar que, en l’actualitat, hi ha sis deixalleries al pla, una a cada comarca a excepció de les Garrigues, on n’hi ha dos, l’acabat d’inaugurar de les Borges i el de la Granadella. El model que es vol aplicar al pla és el mateix que ja s’ha posat en marxa al Pirineu amb un sol punt de gestió i abocament al nucli de Fígols, a Tremp, on llancen les escombraries el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran.

El complex centralitzat tindrà una capacitat per a 40.000 tones i funcionarà al marge de l’abocador de Montoliu de Lleida que emmagatzema els rebutjos de Lleida capital i la resta dels municipis del Segrià que tindrà una capacitat final de 70.000 tones quan estiguin construïts tots els vasos, segons fonts del consell.

La previsió per al nou complex és que tingui una planta de selecció que comportarà una inversió entre els 15 i els 18 milions d’euros. L’esmentada planta minimitzarà els residus no rebutjables, ja que la selectiva es dirigirà a les diferents plantes de tractament.

“L’objectiu és anar tancant abocadors progressivament” amb la posada en pràctica d’aquest projecte que estarà acabat a finals d’any, va indicar Tost.

El president del Pla, Joan Trull, va indicar que, al principi, es va pensar a l’abocador de Castellnou ja que és una instal·lació cèntrica respecte a les altres comarques, amb terrenys de sobra per a noves ampliacions i que compta amb el vistiplau veïnal. “No obstant, caldrà esperar al que diguin els estudis dels tècnics de l’ARC que conclouran quin és l’emplaçament més convenient”, va puntualitzar.

També estava previst que les Garrigues portés les escombraries a l’abocador del Pla quan expirés la capacitat del nou abocador inaugurat a finals d’abril encara que, finalment, el complex tindrà vida per a deu anys i no per a cinc, com estava previst, i té terrenys per poder continuar ampliant les instal·lacions.

tracking