SEGRE

ANÀLISI POBLACIÓ

Fins a 62 municipis de Lleida tenen només dos treballadors per cada jubilat

Un total de 62 localitats de Lleida tenen només dos treballadors per cada jubilat amb dret a prestació. És un índex més baix que el de Catalunya i que el de la mitjana a Lleida, on hi ha tres afiliats a la Seguretat Social per cada pensionista. Les dades apunten a una despoblació a l’alça i, segons la Fundació Món Rural, cinc comarques estan en risc.

Jubilats, en una imatge d'arxiu.

Jubilats, en una imatge d'arxiu.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els avisos pel risc de despoblació de municipis a Lleida amb la població envellida són cada vegada més freqüents i vénen avalats per les dades sobre afiliats i pensionistes. A Catalunya, i al conjunt de les comarques de Lleida, hi ha tres afiliats a la Seguretat Social per cada jubilat que percep una pensió. Però en 62 municipis de Lleida la ràtio és molt més baixa i són només dos treballadors per cada jubilat. Aquest índex només té en compte les pensions per jubilació, per la qual cosa si s’afegissin les de viudetat, incapacitat, orfandat o similars serien molts més els pensionistes per cada treballador que aporta ingressos a la Seguretat Social. Més enllà del manteniment del sistema de pensions, les dades reflecteixen un envelliment gradual i sense fre en bona part dels municipis de l’interior de Catalunya i de les comarques més rurals. Lleida i Tarragona són els més afectats.

És el que recentment s’ha batejat, en aquest cas, com la Lleida buida. L’exemple més extrem és el de Bausen, a la Val d’Aran, on segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya per al 2017 (els últims actualitzats en pensions, de manera que s’han pres els d’afiliats del mateix any) hi ha quinze treballadors que cotitzen a la Seguretat Social i quinze veïns que cobren una pensió de jubilació. No tots els casos són així, però hi ha exemples com el de Tremp, l’única capital de comarca on la ràtio de jubilats és molt elevada: hi ha 2.168 treballadors i 1.102 jubilats que cobren una prestació.

Les Garrigues té setze municipis amb una proporció de dos empleats per cada jubilat

De fet, al Jussà també la Pobla de Segur assoleix aquesta proporció, amb un total de 1.045 treballadors per 597 pensionistes.

Tanmateix, les comarques més fuetejades per l’envelliment i la falta de relleu generacional són les Garrigues i el Segrià, amb 16 i 7 casos, respectivament. Aquesta dada coincideix amb l’anàlisi d’un informe de la Fundació Món Rural fet públic la setmana passada segons el qual han detectat en zones del sud de Lleida i a l’interior de Tarragona la població més envellida, amb menys mobilitat i escàs poder d’atracció de població.

Aquest informe estima que a Lleida són cinc les comarques que segueixen aquesta tendència de forma irreversible i alguns dels municipis de les quals amenacen amb la despoblació. Són el Solsonès, la Noguera, la Segarra, l’Urgell i les Garrigues. Segons l’Idescat, al Solsonès hi ha només un municipi (Sant Llorenç de Morunys) amb dos treballadors per cada jubilat; a la Noguera són set municipis; sis a la Segarra i a l’Urgell són nou (Belianes, Castellserà, Ciutadilla, Guimerà, Maldà, Nalec, els Omells de na Gaia, Preixana, i Vallbona de les Monges).

“Els joves han de buscar-se la vida i aquí no hi ha empreses” La llar de jubilats de Preixana és un dels equipaments més freqüentats d’aquesta localitat de l’Urgell, segons expliquen els mateixos usuaris, en especial els dimarts i els dijous. Entre ells destaca Anton Canela, de 105 anys. Els jubilats de Preixana van destacar ahir que és “normal” que cada vegada siguin més els pensionistes i menys els joves al municipi ja que “han de buscar-se la vida, aquí no hi ha empreses i les institucions no ens ajuden. Tenim terres i ens han declarat, la majoria d’hectàrees, com a zona de protecció de les aus, zepas”. Castellserà (a la imatge de l’esquerra, la llar del jubilat) és un altre exemple d’un alt índex de jubilats a Lleida.

Mitjana Tant a lleida com a Catalunya hi ha una mitjana de tres afiliats a la seguretat social per cada jubilat amb dret a prestació. Despoblació No obstant, més d’una seixantena de municipis de lleida tenen una ràtio inferior i per cada jubilat hi ha únicament dos treballadors. Riscos Les dades són una mostra del que succeeix en municipis de lleida amb risc de despoblació, segons advertia la Fundació món rural la setmana passada. es concentren en quatre comarques de pla i el solsonès. Totes les pensions Amb dades del 2017, lleida té 175.995 treballadors afiliats a la seguretat social i 97.263 beneficiaris de pensions contributives de la seguretat social, cosa que significa una ràtio d’1,8 treballadors per cobrir totes les pensions.

Jubilats de Guissona, on hi ha 498 pensionistes i 3.464 afiliats a la Seguretat Social.

Jubilats de Guissona, on hi ha 498 pensionistes i 3.464 afiliats a la Seguretat Social.XAVIER SANTESMASSES

tracking