SEGRE

EMPRESES PROJECTES

Retiren del fons de Rialb les restes de l'antiga C-1313

Una constructora d’Oliana explota els àrids d’aquesta part de l’embassament || La via va quedar negada fa 20 anys pel pantà

Les màquines retiren el conglomerat de l’antiga carretera.

Les màquines retiren el conglomerat de l’antiga carretera.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Maquinària especialitzada està retirant aquests dies les restes de terra i conglomerat de l’antiga carretera C-1313, actual C-14, que actualment queda negada per les aigües del pantà de Rialb a l’altura d’Oliana quan puja l’aigua. Els treballs, executats per la firma local Ribalta i Fills, es porten a terme per a explotar els àrids d’aquesta zona de l’embassament i perquè el quitrà de l’antiga carretera és contaminant. Està compost per petroli, fustes resinoses i altres materials vegetals i minerals i és aconsellable que no estiguin en contacte amb l’aigua de l’embassament de Rialb (potable i de regadiu). La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), titular de l’embassament, va aprovar fa dos anys l’extracció d’àrids del vas del pantà per aprofitar-ho com a material de construcció i va avalar els treballs per convertir l’antiga plataforma de la carretera en un pendent de més d’un metre i mig de profunditat per evitar que els peixos s’hi quedin atrapats quan baixa el nivell de l’aigua en aquesta zona de la cua de l’embassament. En aquest sentit, es rebaixarà el terra i es condicionarà el curs a la zona amb el pendent necessari per evitar que s’hi estanquin els peixos. En concret, s’extrauran una mica més de 18.000 metres cúbics d’àrids del fons de Rialb, gran part dels quals de l’antiga carretera que va quedar negada el 1999 sota les aigües de l’embassament. Precisament, la firma aprofitarà els àrids que s’extreguin d’un tram d’un quilòmetre i mig de l’antic traçat, al punt quilomètric 137 i 138.

Aquesta carretera es va substituir per l’actual C-14 que transcorre paral·lela a l’antiga via. Un dels responsables de la firma d’Oliana, Josep Maria Ribalta, va explicar que aquest tipus d’activitat estava bastant aturat i bloquejat durant els últims anys, “encara que s’han anat fent petites extraccions”, va afirmar.

tracking