SEGRE

TRIBUNALS DEFENSA

Un jutjat militar investiga un suposat tràfic de drogues a l'Acadèmia de Talarn

El coronel director va posar una denúncia el mes d’abril passat davant d’un magistrat castrense de Barcelona || L’Exèrcit preveu penes de fins a sis anys de presó per als soldats que venguin estupefaents

Imatge d’arxiu d’una entrega de despatxos a l’Acadèmia Bàsica de Suboficials de Talarn.

Imatge d’arxiu d’una entrega de despatxos a l’Acadèmia Bàsica de Suboficials de Talarn.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El coronel director de l’Acadèmia General Bàsica de Suboficials de Talarn, Ricardo Salgado, ha denunciat al jutjat togat militar número 31 de Barcelona un presumpte cas de tràfic de drogues en aquest centre formatiu del Pallars Jussà.

El tribunal va rebre la denúncia el dia 25 d’abril i ha obert una investigació per aclarir els fets denunciats, que podrien constituir un delicte de tràfic il·legal de drogues tòxiques, estupefaents i substàncies psicotròpiques en llocs afectes a les Forces Armades. El coronel director de l’acadèmia de Talarn va posar en coneixement d’aquests fets el jutjat al considerar que podria haver-se comès alguns dels delictes que recull el Codi Penal Militar pel que fa als deures de servei o amb la seua eficàcia.

La justícia militar tornarà a investigar la partida de 127 quilos de cocaïna trobada al vaixell escola ‘Elcano’

De fet, segons assenyala la justícia militar, el soldat que cometi algun dels delictes previstos als articles 368 a 371 del Codi Penal (relatius al cultiu, elaboració o tràfic de drogues tòxiques) en instal·lacions de les Forces Armades serà castigat amb les penes establertes (de tres a sis anys i multa del triple del valor de la droga objecte del delicte si són substàncies o productes que causin dany greu a la salut, i de presó d’un a tres anys i multa del doble en la resta de casos) incrementades en un cinquè del seu límit màxim al ser comeses en instal·lacions militars.

A l’Acadèmia de Talarn, on reben formació més de mil militars a l’any, s’imparteix l’educació per ingressar en l’escala de suboficials i cursos per accedir al grau de brigada.

El 2007, el Tribunal Suprem va condemnar a disset anys de presó un militar de Talarn per haver abusat de vint-i-vuit dones que aspiraven a ingressar a l’Exèrcit el 2003 quan estava destinat a Calataiud. Una pena que va quedar rebaixada a tres anys de presó. El ministeri de Defensa el va ascendir, tres mesos després de la sentència, a capità.

Més controls al trobar una partida al vaixell escola de l’Armada Si es confirma el cas de Talarn, s’afegiria a d’altres per drogues a l’Exèrcit. El mes de febrer passat, un tribunal militar va reobrir la causa per investigar la partida de 127 quilos de cocaïna que es va confiscar al vaixell escola de la Armada Juan Sebastián Elcano en una parada a Colòmbia el 2014. El tribunal va admetre un recurs de la Fiscalia després que s’arxivés la causa al considerar que no era possible determinar qui havia carregat la droga al vaixell militar. Tampoc es van prendre altres mesures, ja que l’aleshores comandant del vaixell va ser ascendit. Aquest cas va provocar que es fessin més controls sorpresa en vaixells i vehicles de l’Armada. Així mateix, l’any passat van ser condemnats tres legionaris de Ceuta per portar 320 quilos d’haixix en un vaixell de guerra fins a Almeria.

tracking