SEGRE

EMERGÈNCIES ANÀLISI

El síndic exigeix recursos “urgents” per als Bombers abans de l'estiu

Un informe adverteix que la situació del cos és “insostenible” i demana un canvi de model || També proposa traspassar competències del Seprona a Rurals

Protesta dels Bombers el febrer passat a Lleida.

Protesta dels Bombers el febrer passat a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El síndic de greuges va reclamar ahir un pacte de país “urgent” per revertir la situació “insostenible” que viu el cos de Bombers, tant funcionaris com voluntaris, i va exigir que les primeres mesures, amb recursos econòmics i humans, arribin abans de l’estiu per afrontar la campanya d’incendis forestals. Així ho assenyala en un informe que va presentar ahir en què analitza el sistema d’emergències de Catalunya, del qual proposa una revisió del model en general amb la implicació de les institucions, grups parlamentaris i sindicats. Per incrementar aquests recursos per als Bombers, el síndic insta el Govern a “buscar els mecanismes que facin falta”. A llarg termini, l’organisme assenyala que el pacte hauria de redefinir l’estructura del model dels Bombers i que s’adapti el nombre de parcs a les necessitats i característiques de cada regió. En aquest sentit, ressalta que Lleida és la zona que més parcs de Bombers té, però la immensa majoria són de voluntaris, amb vint-i-cinc, davant els nou de professionals.

Una situació “crítica” que, segons va revelar el síndic, la direcció general ja va recordar el 2016 i que s’ha accentuat en els primers mesos d’aquest 2019 amb la vaga d’hores extres voluntàries dels Bombers, que va finalitzar fa unes setmanes després de gairebé cinc mesos. Així mateix, l’informe insta l’administració a prendre altres mesures com potenciar l’accés de les dones al cos i complir les recomanacions de la comissió després de l’incendi d’Horta de Sant Joan de l’any 2009, en el qual van morir cinc bombers lleidatans.

El síndic recorda que el model de Bombers és de fa quaranta anys i demana que s’adapti a cada regió

L’informe demana que es descarti la privatització total o parcial dels serveis d’extinció d’incendis i reformular el sistema d’emergències com cossos policials, 112, Agents Rurals o SEM. Entre les recomanacions, el síndic també proposa traspassar les competències del Seprona als Rurals, cos en el qual, a més, demana que es potenciï les mesures de seguretat després del doble crim d’Aspa.

tracking