SEGRE

CONSTRUCCIÓ BALANÇ

La construcció confirma un repunt a Lleida amb 637 visats, la xifra més gran en vuit anys

Projectes aprovats pels arquitectes al llarg de l’any passat, una dada que només es va superar el 2010 || Durant el segon semestre del 2018 es van visar 325 pisos, gairebé la mateixa xifra que en tot el 2017

Imatge d’un grup d’habitatges en construcció a la capital aranesa.

Imatge d’un grup d’habitatges en construcció a la capital aranesa.H.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La construcció va repuntar l’any passat a les comarques de Lleida. Els arquitectes van visar el 2018 un total de 637 projectes, la millor xifra des del 2010 (quan van ser uns 700), segons les dades del col·legi d’arquitectes. En aquest sentit, només durant el segon semestre de l’any passat es va donar el vistiplau a 325 projectes d’habitatges nous, el doble que en el mateix període de fa dos anys i gairebé la mateixa xifra que durant tot el 2017. Així mateix, entre els mesos de gener i juny se’n van visar 312 més, amb la qual cosa durant l’any passat es van establir nous rècords semestrals de l’última dècada, cosa que confirma certa recuperació del sector. Del total d’habitatges iniciats l’any passat, 266 van ser a Lleida ciutat, on només s’havien registrat xifres similars abans de la crisi econòmica. Val a destacar que les xifres del 2017, quan es van visar 335 projectes, ja van ser les millors des de l’any 2012 (329, mentre que el 2011 van ser 431).

No obstant, aquestes dades encara queden lluny dels 18.054 projectes que van rebre el vistiplau dels arquitectes el 2006 (que va ser l’any en què es va marcar el rècord i només en el primer trimestre es van visar 4.410 projectes), dels 13.080 del 2007 o dels 4.718 de l’exercici 2008. El sector de la construcció va ser un dels que van resultar més perjudicats per la crisi econòmica i les xifres de projectes visats es van anar reduint progressivament des del 2008. Aquest descens va quedar patent el 2013, quan els arquitectes només van visar 160 projectes de vivendes noves, de les quals 35 van ser a Lleida ciutat. Tenint en compte aquestes xifres, l’augment que es va registrar l’any passat és del 298% en només cinc anys.

Aquestes dades queden lluny dels 18.054 projectes que van aprovar els arquitectes el 2006

Actualment s’estan aixecant un total de 62 habitatges nous a la capital aranesa

Aquesta reactivació de la construcció s’ha notat també a la Val d’Aran, on ja estan començant els treballs previs per aixecar una nova pleta de cases de luxe als voltants de Baqueira i que es venen a preus que estan per sobre dels dos milions d’euros, encara que també a Vielha s’estan començant noves promocions d’habitatge (vegeu el desglossament). A les comarques de Lleida, durant la crisi econòmica es van mantenir les obres de rehabilitació d’habitatges, encara que no als mateixos nivells precrisi. D’altra banda, les grans promocions van quedar paralitzades o bé es van deixar de projectar. Així mateix, diversos projectes van quedar a mig construir.

Almenys quatre promocions en construcció a Vielha A Vielha hi ha actualment almenys quatre promocions d’habitatges en construcció, que en total sumen 62 pisos. Segons va explicar l’alcalde, Juan Antonio Serrano, es tracta d’una trentena d’habitatges al Cap de la Vila, dos grups de cinc al carrer Sobernedo, cinc més al carrer Anglada i disset a Escunhau. Aquestes promocions se sumen a les que estan en construcció a Naut Aran, on l’ajuntament va atorgar l’any passat quaranta llicències per a habitatges, més que durant els últims deu anys (quan van ser unes trenta), la qual cosa evidencia que el sector de la construcció s’està recuperant després de la crisi econòmica. Val a recordar que a Aran molts joves i treballadors de temporada denuncien que no troben habitatge de lloguer assequible, un fet que atribueixen a la proliferació de pisos turístics a la Val. Així mateix, alerten que els propietaris prefereixen arrendar-les a preus més elevats durant menys temps que a persones que van a Aran a treballar durant la temporada d’hivern.

tracking