SEGRE

REPORTATGE

Almenys tres municipis tindran nou alcalde després de tres dècades

Emili Medan, Enric Colom i Marià Chaure no repetiran al capdavant dels seus municipis

Almenys tres municipis tindran nou alcalde després de tres dècades

Almenys tres municipis tindran nou alcalde després de tres dècades

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys tres municipis de les comarques de Lleida tindran nou alcalde després de trenta anys. Els primers edils de Les (Emili Medan), Torre-serona (Enric Colom) i Guixers (Marià Chaure) no es presenten a la reelecció en aquestes eleccions municipals. A aquests tres se’ls ha de sumar també l’alcalde de la Vall de Boí (Joan Perelada), que tampoc forma part de les llistes d’aquest 26-M després d’estar a l’alcaldia durant vint-i-quatre anys. A més de comiats, en aquests comicis hi ha un retorn inesperat. És el de l’històric alcalde d’Odèn, Andreu Alet, que torna a presentar-se en aquests comicis després de renunciar a presentar-se el 2015 (vegeu el desglossament). Així mateix, hi ha diversos alcaldes que no opten a seguir al capdavant dels respectius municipis després de diversos anys al càrrec. És el cas de Ramon Royes (que porta dos mandats a Cervera) i Albert Batalla (tres mandats a la Seu), tots dos del PDeCAT.

Tampoc formen part de les llistes electorals del 26-M l’alcalde de la Pobla de Segur, Lluís Bellera, que està a l’alcaldia des del 2004; el de Seròs, Gabriel Pena, que tanca la llista d’ERC després de tres mandats a la primera línia municipal; i el de Guissona i president del consell de la Segarra, Xavier Casoliva, que estava al capdavant del consistori des del 2011. A l’Alt Urgell, el Pont de Bar tindrà també nou alcalde. Francesc Jordana es retira després de dotze anys per “donar pas a la joventut”.

Per la seua banda, a l’Urgell es retiren els alcaldes de Belianes (Josep Ramon Morera), Nalec (Laura Piera) i Vallbona de les Monges (Ramon Bergadà). Morera serà substituït per Carme Culleré, que es presenta per Acord Municipal i que ja té garantida l’alcaldia al ser l’única llista que es presenta en aquest municipi. El mateix passa en unes altres setze localitats lleidatanes, on només s’ha presentat una llista i, per tant, ja tenen alcalde. També a l’Urgell, la històrica alcaldessa d’Anglesola, Rosa Maria Mora, va deixar el càrrec i l’escó a la Diputació el 2017 i el primer edil de Tornabous, Amadeu Ros, va abandonar l’alcaldia el febrer passat al proclamar-se president de la Comunitat de Regants del Canal d’Urgell. A la Segarra, la primera edil de Torrefeta i Florejacs, Núria Magrans, també deixa l’alcaldia després de dos mandats.

Només tres alcaldes del 1979 a les candidatures Quan es compleixen quaranta anys dels primers ajuntaments democràtics, només tres alcaldes elegits als comicis del 1979 es presenten com a candidats el pròxim 26-M. Es tracta de Ramon Pintó (Granyanella), Andreu Alet (Odèn) i Joan Eroles (Puigverd d’Agramunt). De tots ells, l’únic alcalde que ha estat al càrrec de forma ininterrompuda durant aquests quaranta anys després del restabliment de la democràcia a Espanya és Ramon Pintó, ara ja jubilat i amb setanta anys, que es presenta per Junts pel Municipi de Granyanella en aquests comicis. Al seu torn, Andreu Alet va ocupar l’alcaldia fins al 2015, quan no es va presentar a la reelecció i va defensar llavors que era “hora de deixar pas a persones més joves”. Ara torna com a candidat de la llista de Junts per Odèn. Per la seua part, Joan Eroles ha estat alcalde des de fa quaranta anys amb una interrupció de dos mandats (entre el 1987 i el 1995) i encapçala la candidatura de Junts per Puigverd. De fet, només tres edils de la quinta del 1979 es van presentar a les últimes eleccions municipals a les comarques de Lleida. Van ser Ramon Pintó, Joan Eroles i Daniel Górriz. Aquest últim era l’històric alcalde de Prullans, que va morir després de proclamar la seua candidatura, poc abans de les eleccions municipals de fa quatre anys.

Nou alcalde després de tres dècades

Nou alcalde després de tres dècadesSEGRE

Nou alcalde després de tres dècades

Nou alcalde després de tres dècadesSEGRE

Nou alcalde després de tres dècades

Nou alcalde després de tres dècadesSEGRE

Nou alcalde després de tres dècades

Nou alcalde després de tres dècadesSEGRE

tracking