SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Voluntaris recullen vuit tones de residus del pantà d'Oliana

Els últims tres anys n’han retirat 60.000 kg i calculen que encara queden 60 t més per eliminar || Activitat en el marc de la iniciativa ‘Let’s clean up Europe’, que busca conscienciar sobre els residus

Imatge dels voluntaris amb els residus que s’han retirat del pantà d’Oliana.

Imatge dels voluntaris amb els residus que s’han retirat del pantà d’Oliana.PER UNA CATALUNYA NETA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més d’una vintena de voluntaris, gran part d’ells del col·lectiu Per una Catalunya Neta, van participar ahir en una acció de neteja de la cua del pantà d’Oliana. Van treballar al llarg del matí i van comptabilitzar 8.180 quilos de residus i quatre-cents rodes de cotxe, part de les quals recollides en accions que van portar a terme durant l’últim mes i mig en diversos trams de la cua de l’embassament. La campanya, que s’emmarca dins de la iniciativa europea Let’s Clean Up Europe, buscava conscienciar la població de la problemàtica dels residus que van a parar a l’embassament.

Toni Olm, voluntari i representant de l’Agència Catalana de l’Aigua a l’Alt Urgell, va explicar que es van retirar fins a 4.300 quilos de pneumàtics, 1.200 de botelles i llaunes, 1.500 de plàstics durs (tubs i trossos de contenidors), 400 de vidre, 300 de materials ferris, 30 de pots de pintura, 150 de garrafes de plàstic i 300 d’altres residus. Olm va explicar que fa tres anys que duen a terme campanyes similars i que han retirat “unes seixanta tones”, encara que els residus acumulats al pantà “són encara nombrosos” i va calcular que “hem aconseguit retirar-ne la meitat”. Per aquesta raó, va insistir en la necessitat de conscienciar la població d’aquesta problemàtica. Els voluntaris, que ahir van netejar el tram del riu Segre més pròxim al riu de Perles (Fígols i Alinyà) es van coordinar entre l’Agència de Residus de Catalunya i els ajuntaments de Fígols i Alinyà, Coll de Nargó i Peramola. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) es va encarregar de la gestió i finançament de la retirada de les rodes i els Agents Rurals van traslladar-los a l’abocador.

Un embassament per al regadiu i una empresa d’activitats L’embassament d’Oliana, que recull les aigües del riu Segre i està situat entre Oliana, Peramola i Coll de Nargó, va ser construït per les Forces Hidroelèctriques del Segre l’any 1959 i té una capacitat de 101 hectòmetres cúbics. A part de l’ús hidroelèctric amb la central instal·lada a peu de la presa i gestionada per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, l’aigua del pantà serveix per assegurar el cabal del Canal d’Urgell per al regadiu, que comença a uns 35 quilòmetres aigües avall, i que també es proveeix de l’embassament de Rialb, que es va inaugurar el 1999. L’activitat lúdica i turística és menor, amb la presència d’una empresa d’activitats aquàtiques des de l’estiu del 2016 que ofereix excursions en caiac a l’embassament. A la part posterior del pantà hi ha un aiguamoll d’unes cinquanta hectàrees de superfície i que rep les aigües del riu Perles, on es va concentrar la neteja dels voluntaris de la iniciativa.

Imatge dels voluntaris amb els residus que s’han retirat del pantà d’Oliana.

Imatge dels voluntaris amb els residus que s’han retirat del pantà d’Oliana.PER UNA CATALUNYA NETA

tracking