SEGRE

Sort encara nous projectes després d'un mandat complicat per dificultats econòmiques

Sort encara nous projectes després d’un mandat complicat per dificultats econòmiques

Les obres del Camp de Regates de Sort per adequar-lo als requisits del Mundial de piragüisme d'estil lliure d'aquest any.

Aigües braves i aigües tèrbolesAmado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una aliança després de les eleccions del 2015 va posar fi a 24 anys de governs de l’antiga CiU a Sort. El relleu va arribar amb dos partits que mai havien tingut ni un sol edil a l’ajuntament: la CUP i Fem Municipi (FEM), una formació d’àmbit comarcal. En canvi, forces tradicionals com el PSC i ERC van quedar fora del consistori. Va ser la primera sopresa de 4 anys en què l’inesperat es va convertir en freqüent a la capital del Pallars Sobirà. Al cap de pocs mesos va sortir a la llum que l’Estat i la Generalitat reclamaven a l’ajuntament gairebé un milió d’euros per ajuts concedits en mandats anteriors per a obres que no s’havien executat. Tornar aquesta suma, que equivalia a la meitat del pressupost municipal, va llastar els comptes locals durant anys. En l’equador del mandat va arribar una altra sorpresa i tampoc va ser agradable: el consistori va haver de regularitzar edificis públics que rebien electricitat de forma il·legal, sense comptadors o amb llum provisional d’obra.

Discrepàncies entre el director del Museu de les Papallones i el consistori van acabar amb el trasllat de la col·lecció a Ribera de Cardós, i l’edifici de Pujalt va passar a acollir actes culturals. La promoció de la cultura, amb iniciatives com una revista i projeccions de cine, ha caracteritzat aquest mandat.

També algunes obres il·lustren els últims anys de la història de Sort. La primera és la piscina, fruit de reciclar la piscina coberta inacabada. Va suposar convertir un projecte milionari i descartat per inviable en un altre d’assumible per a les arques locals. Una altra és el canal de regates, en construcció després de quedar paralitzat arran d’una denúncia ecologista. Es va reprendre poc després, encara que la suspensió va provocar protestes, tal com va succeir amb el rebuig al festival Doctor Music a Escalarre. Una nova rampa a la presa de l’Hostalet facilita navegar 50 quilòmetres des de Llavorsí sense baixar de la barca. Un altre projecte rellevant és el de la biblioteca inacabada.

El mandat va començar amb l’exigència de tornar 600.000 euros en ajuts per construir-la i acaba amb un conveni amb l’Incasòl per reprendre l’obra al juny i invertir 311.452 euros. Les noves eleccions arriben amb canvis en les candidatures. L’alcalde, Raimon Monterde opta a la reelecció però no amb FEM. Encapçala una agrupació d’electors, Som Poble, amb Baldo Farré i Pere Basconés, edils de la CUP. Aquesta formació recolza la candidatura i no es presenta. En canvi, FEM sí que ho fa amb l’edil Magdalena Barbero al capdavant i coalitzada amb ERC. Els dos partits es presenten junts a tota la comarca. L’edil del PDeCAT Imma Gallardo és l’alcaldable de Junts per Sort. Reivindica que anteriors consistoris de CiU van treballar per conservar ajuts i van traçar projectes materialitzats en aquest mandat. El PSC aspira a recuperar la representació amb José Antonio Manrique de candidat.

tracking