SEGRE

Esterri: Festival fallit, expectatives truncades i l'inici de la revolta de les Valls d'Àneu

Una pancarta a Esterri d'Àneu anunciava al març el Doctor Music a Escalarre (la Guingueta).

Una pancarta a Esterri d'Àneu anunciava al març el Doctor Music a Escalarre (la Guingueta).Itmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rebuig de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a la celebració del festival Doctor Music a Escalarre per problemes d’inundabilitat va caure el mes passat com una gerra d’aigua freda sobre el Pallars Sobirà, i molt especialment sobre les Valls d’Àneu. L’esdeveniment previst al juliol al municipi de la Guingueta requeria la cooperació dels municipis veïns d’Alt Àneu, Espot i Esterri d’Àneu, que esperaven beneficiar-se de l’afluència de públic durant tres dies de concerts.

El trasllat del festival a Montmeló va provocar l’onada de protestes més important a la comarca en els últims anys. Va ser el detonant que va revifar queixes acumulades durant els últims anys: per les fortes limitacions a l’ús del sòl rústic, per l’absència de contrapartides als territoris que acullen espais protegits, i pels danys de la fauna salvatge a l’agricultura i la ramaderia, entre altres qüestions objecte de polèmica.

“No volem ser la reserva espiritual de Catalunya ni tampoc un parc d’atraccions”, va resumir de forma eloqüent l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Joan Blanco ERC), que va substituir Ramon Villuendas al capdavant del consistori al final del mandat. Es dóna la circumstància que tot el nucli urbà d’Esterri d’Àneu té la categoria d’inundable en zona de flux preferent en cas de riuada.

La protesta de les Val ls d’Àneu i del Pallars Sobirà contra tot el que considera un llast per al desenvolupament de la comarca ha començat a donar fruits. La Generalitat ha admès ara la possibilitat de gestionar el risc d’inundacions amb tecnologia per preveure les riuades i plans d’evacuació, una línia d’actuació amb la qual la comarca espera celebrar un nou Doctor Music a Escalarre a partir del 2020. Poc després va arribar un nou centre d’hostaleria i la comarca serà la primera on la Generalitat aplicarà la seua nova estratègia de dinamització local.

tracking