SEGRE

CRÒNICA DES DE

Miralcamp tindrà per primer cop una dona alcaldessa

Miralcamp. Després de cinc mandats amb majoria absoluta de Melcior Claramunt (1999-2019), de
CiU, aquesta població del Pla d’Urgell tindrà sí o sí una alcaldessa al capdavant de l’ajuntament

L’accés a la població de Miralcamp des de Mollerussa.

L’accés a la població de Miralcamp des de Mollerussa.E. FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una alcaldessa gestionarà per primera vegada en democràcia l’ajuntament de Miralcamp després de les eleccions del 26-M. Serà així sigui quin sigui el resultat dels comicis ja que es presenten a les eleccions dos llistes encapçalades per dones. Carme Ribes és l’alcaldable d’Ara Miralcamp-Acord Municipal (AM-AM) i María José Cebrián encapçala la llista de Junts per Miralcamp (Junts) per rellevar Melcior Claramunt (PDeCAT), que ha sigut alcalde d’aquesta població del Pla d’Urgell durant els últims vint anys. Claramunt va accedir a l’ajuntament de Miralcamp com a regidor el 1995 i ha sigut alcalde des del 1999, un total de cinc mandats, tots amb majoria absoluta. El mes d’abril passat va anunciar que no optava a la reelecció.

Després d’aquest període d’hegemonia masculina al capdavant del consistori de Miralcamp, la presència de la dona serà una realitat i haurà de governar i gestionar la política local almenys els propers quatre anys. Totes dos candidates afronten el repte acompanyades per altres dones a les dos llistes, una cosa molt difícil de veure quan durant anys ha predominat un clixé més masculí. Miralcamp no serà una excepció a partir de les pròximes eleccions municipals. Un altre dels municipis que també tindran alcaldessa per primera vegada en la seua història serà Tremp: Anna Ritz, de Junts per Catalunya; Pilar Cases, d’ERC, o Sílvia Romero del PSC, les úniques candidates.

En l’actualitat a les comarques de Lleida hi ha 39 alcaldesses (10 a la Noguera) i 551 regidores

Segons dades recollides per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, a Lleida com més habitants té un municipi menys alcaldesses hi ha. En els de 1.001 a 5.000 habitants hi ha un 18% d’alcaldesses i en els de 500 a 1.000, un 15%. Actualment hi ha a les comarques de Lleida 39 alcaldesses (10 d’elles a la Noguera) i 551 regidores en els 231 municipis lleidatans. Així mateix, val a destacar que en aquests comicis municipals s’han presentat a Lleida un total de 185 candidatures encapçalades per dones. A més, 17 ajuntaments ja tenen alcalde al presentar-se només una candidatura a les eleccions municipals. D’aquests municipis, tindran alcaldessa Puiggròs (Montserrat Ruiz), Llardecans (Maria del Carme Piñol), Os de Balaguer (Estefania Rufach), Cervià de les Garrigues (Mercè Rubió), Massalcoreig (Montserrat Jové) i Belianes (Carme Culleré). En aquest últim cas, la candidatura d’Independents per Belianes-AM està formada per set candidates, mentre que unes altres tres dones figuraran com a suplents. La llei de paritat del 2007 obliga els ajuntament de més de 3.000 veïns a confeccionar llistes electores paritàries, la qual cosa implica que en cada tram de cinc candidats almenys dos han de ser dones. Pretén assegurar un 40% de representativitat mínima de cada sexe. Però a Lleida només hi ha 22 municipis de més 3.000 veïns i obligats a aquesta paritat, de forma que els altres 209 segueixen com abans, o només una mica millor. Ivars d’Urgell ha sigut un municipi de Lleida en el qual les dones han dirigit o governat els sectors i serveis més importants del municipi. El consultori mèdic, la farmàcia, la guarderia, el col·legi, correus, els bancs i l’ajuntament.

L’accés a la població de Miralcamp des de Mollerussa.

L’accés a la població de Miralcamp des de Mollerussa.E. FARNELL

L’accés a la població de Miralcamp des de Mollerussa.

L’accés a la població de Miralcamp des de Mollerussa.E. FARNELL

L’accés a la població de Miralcamp des de Mollerussa.

L’accés a la població de Miralcamp des de Mollerussa.E. FARNELL

tracking