SEGRE

PATRIMONI VANDALISME

Valoren els danys per pintades 'ultres' a les Franqueses

Pintades al monestir de les Franqueses de Balaguer.

Pintades al monestir de les Franqueses de Balaguer.A. B.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arquitectes i arqueòlegs del departament de Cultura de la Generalitat es van desplaçar ahir fins al monestir de les Franqueses de Balaguer per elaborar un informe sobre els danys provocats a la pedra per les pintades “ultres” fetes per un grup de desaprensius diumenge passat. L’ajuntament va presentar una denúncia davant dels Mossos d’Esquadra, que ja van obrir diligències el mateix dia que es van registrar els fets, segons va indicar Carme Alòs, responsable del Museu de la Noguera.

Alòs va reiterar que els perjudicis a la pedra de l’edifici cistercenc, de més de 900 anys d’antiguitat, han estat considerables. Va apuntar que és probable que s’hagi de canviar algun dels carreus de l’immoble, d’estil romànic, datat l’any 1186 i qualificat com a bé cultural d’interès nacional (BCIN). La composició de la pedra dificulta la neteja, ja que es desfà amb facilitat. Malgrat això, la directora del Museu de la Noguera va incidir que les pintades s’esborraran com més aviat millor. Després de la primera inspecció de Cultura, avui serà el torn de la revisió dels tècnics del servei de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat.

Els Mossos investiguen aquest acte vandàlic després de rebre una denúncia de l’ajuntament

Les pintades inclouen esvàstiques, lemes a favor de Franco i contra la presència de llaços grocs a la plaça Mercadal de Balaguer.

S’ha de recordar que els grups municipals a l’ajuntament de la capital de la Noguera ja van expressar la seua repulsa a aquest fet diumenge passat, al poc temps de descobrir-se les pintades, en un acte en defensa de la cultura i contra la intolerància que es va celebrar al migdia.

tracking