SEGRE

ENSENYAMENT EQUIPAMENTS

El curs vinent no tancarà cap escola per primera vegada en anys

El col·legi té sis alumnes, dos se n’aniran i n’incorporaran dos, mentre que tres pobles comptaran amb set estudiants o menys || Quatre centres rurals tindran guarderies al setembre i ja seran 34

Imatge de les obres del nou institut de Torrefarrera.

Imatge de les obres del nou institut de Torrefarrera.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tírvia ha aconseguit evitar el tancament de la seua escola per al curs 2019-2020. Actualment, segons va explicar l’alcalde, Joan Farrera, el centre compta amb sis alumnes i dos d’ells aniran a estudiar l’institut, encara que al setembre començaran uns altres dos nens a l’escola. De fet, aquesta escola ja fa diversos anys que compta amb menys de deu nens. El de Tírvia era l’únic centre en perill el curs que ve. Serà el primer en anys en el qual no tanca cap escola a les comarques de Lleida. El delegat d’Educació a Lleida, Carles Vega, va apuntar que, a banda de la de Tírvia, a Lleida hi ha tres col·legis més que compten amb set estudiants o menys per al proper mes de setembre. Es tracta de les de Maldà i Preixens (7 nens) i la dels Omells de na Gaia (5). Vega va apuntar que aquest últim equipament podria perillar per al curs 2020-2021, perquè “podria quedar-se amb quatre alumnes, no hi ha constància de cap naixement i un estudiant de sisè de Primària se n’anirà”. S’ha de destacar que el nombre d’estudiants per continuar obert que considera la Generalitat està fixat en cinc i això és el que va provocar el tancament de l’escola de la Pobla de Cérvoles l’any passat. Preixens va aconseguir salvar el col·legi de les Ventoses després d’incorporar el maig de l’any passat tres nens d’una família d’Agramunt. Val a recordar que el 2013 ja no van obrir les dels Torms, els Omellons, Guimerà, el Soleràs i Aubèrt. El 2015 va tancar l’escola dels Arcs (Bellvís); el 2016 la del Cogul, i el 2017 ho va fer la guarderia municipal de Castelldans, encara que va reobrir un any després. Per la seua part, Alàs va salvar també el seu centre l’abril del 2017 a l’inscriure’s quatre alumnes més de tres famílies, perquè el col·legi comptava tan sols amb quatre nens. Per poder pal·liar aquesta pèrdua de centres educatius i garantir-ne la continuïtat i el funcionament dels col·legis més modestos, 30 escoles de les comarques de Lleida han incorporat ja les guarderies municipals a les seues instal·lacions. En aquest sentit, Vega va apuntar que per al curs vinent la previsió és que se’n sumin cinc, malgrat que va assenyalar que encara hi ha marge perquè s’incorporin altres municipis i “encara hem de tancar el nombre”. L’any passat van ser els centres de Bellaguarda, Torrelameu, Camarasa i Llavorsí els que es van incorporar a aquesta iniciativa, que s’emmarca en un pla pilot de millora de les escoles rurals que la Generalitat va implantar durant el curs 2015-2016. La pèrdua de centres escolars és només un símptoma més de la despoblació i envelliments que pateixen els municipis de Lleida. Per exemple, fins a 62 municipis tenen només dos treballadors per cada jubilat (vegeu SEGRE de dimarts passat).

El nou institut de Torrefarrera, llest entre finals del 2019 i principis del 2020 Les obres del nou institut de Torrefarrera estaran llestes entre finals d’aquest any a començaments de l’any que ve, segons van apuntar ahir fonts municipals. El centre està en mòduls prefabricats des de la inauguració i la construcció d’aquest equipament és una llarga reivindicació del municipi. De la mateixa manera, a Almenar també estan en marxa els treballs de cara a la nova escola. La Generalitat va adjudicar l’any passat les obres de Torrefarrera a l’empresa Arnó per 4,5 milions d’euros i les d’Almenar a la firma Romero Polo per 3,3 milions.

tracking