SEGRE

AGRICULTURA PROJECTES

El pistatxo arriba al Canal d'Urgell i el grup Borges preveu tenir-ne 500 ha en deu anys

L’empresa firma un acord amb la Cooperativa d’Ivars per promoure’n el cultiu entre els seus socis || El grup calcula que en una dècada podria arribar a una producció de 1.250 tones a Lleida

La finca de pistatxers plantada a Mas de Colom com un dels motors del Segarra-Garrigues.

La finca de pistatxers plantada a Mas de Colom com un dels motors del Segarra-Garrigues.SEGRE TÀRRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup Borges preveu comptar en deu anys amb unes 500 hectàrees de cultiu de pistatxos a Lleida que a ple rendiment aportaran 1.250 tones d’aquesta fruita seca a l’any. El grup ja compta amb més de 155 hectàrees a municipis de l’Urgell, la Segarra, la Noguera, les Garrigues i fins i tot la Conca de Tremp i la Ribera d’Ebre (vegeu SEGRE d’ahir) i el 2020 en tindrà almenys 75 hectàrees més. A Lleida són bàsicament terrenys del canal Segarra-Garrigues i del Canalet de Tàrrega, però ahir Borges va iniciar-ne el desembarcament també al Canal d’Urgell a través de la Cooperativa d’Ivars. Empresa i cooperativa van firmar un conveni mitjançant el qual el grup facilita als agricultors assessorament per al cultiu de pistatxers i en garanteix la transformació i la comercialització.

Joan Fortuny, responsable dels projectes agrícoles del Grup Borges, va explicar que la companyia va entrar a la producció de pistatxos fa uns 35 anys a Andalusia i Extremadura, on suma unes 100 hectàrees. Josep Pont, conseller delegat de Borges Agricultural & Industrial Nuts, va remarcar durant la firma del conveni que el pistatxo és ara un “gran negoci” (amb preus de 7 i 8 euros el quilo de pistatxos amb closca), encara que va afegir que el mercat internacional, especialment Califòrnia, marcarà la pauta.

També va destacar la necessitat que el Canal d’Urgell modernitzi el regadiu, ja que el pistatxo requereix un sistema per degoteig. El president del Canal, Amadeu Ros, va recordar que al juny tindran llest el projecte per a la modernització de tota la superfície. També van ser a l’acte Guillem Valls, del Canalet de Tàrrega (que posa a disposició de Borges una finca de 3,5 hectàrees, gairebé dos de pistatxers), Antoni Pujol, del projecte Acord, i Josep Coll, president de la Cooperativa d’Ivars, que va destacar la importància de l’acord.

El projecte del Grup Borges per a l’expansió del cultiu del pistatxo té un dels exponents més significatius en la finca Mas de Colom, a Tàrrega, on les primeres 15 hectàrees plantades fa quatre anys dins d’un programa de col·laboració amb el Segarra-Garrigues donaran els seus fruits aquesta campanya, un any abans del que es preveia. L’objectiu, va assenyalar Fortuny, és que produeixin entre 2.000 i 2.500 quilos per hectàrea, fins a arribar entre 300 i 400 tones a l’any a les actuals gairebé 160 hectàrees plantades.

La finca de pistatxers plantada a Mas de Colom com un dels motors del Segarra-Garrigues.

La finca de pistatxers plantada a Mas de Colom com un dels motors del Segarra-Garrigues.SEGRE TÀRRREGA

tracking