SEGRE

AIGÜES POLÈMICA

Fiscalia investiga concessions d'aigua a la Vall Fosca

Arran d’una denúncia de la CUP, que estima que han caducat || Són quatre centrals a càrrec de quatre empreses a Capdella

La central de Capdella, una de les que apareixen en la denúncia.

La central de Capdella, una de les que apareixen en la denúncia.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia ha obert una investigació sobre presumptes irregularitats en les concessions d’aigua de quatre centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca arran d’una denúncia de la CUP per presumpte frau per part de responsables de la CHE i de l’ACA així com de les mercantils beneficiàries per haver presumptament modificat o bé ignorat de forma conscient els terminis de les concessions. Josep Plasencia, regidor de la CUP a la Torre de Capdella i impulsor de la denúncia, assegura que les concessions d’aigua ja han caducat i que les empreses gestores i els organismes de conca utilitzen terminis de finalizació incorrectes. Es tracta de les centrals de Capdella, Auxiliar, Molins i la Plana, que exploten Endesa Generación, Caixalising-G3T i G3T; G3T; Hidrodata i Benjac.

La denúncia es va interposar davant de la Fiscalia general de Catalunya però aquesta la va derivar a la de Lleida. El fiscal en cap, Juan Boné, ha nomenat un fiscal perquè analitzi l’expedient i determini si hi ha indicis de delicte. La denúncia va anar a més acompanyada de la reclamació per part del regidor de la reversió de les quatre concessions a la gestió pública, que beneficiaria l’ajuntament. El litigi se centra en la interpretació de la norma, ja que les elèctriques afirmen que la durada màxima de les concessions d’aigua després del final de la perpetuïtat, ara de 75 anys, s’ha de comptar a partir de l’aprovació de la llei d’Aigües, en vigor el 1986. Tanmateix, aquesta interpretació té opositors (no només la CUP, sinó ERC, que s’hi ha mostrat també contrària) i defensen que el termini ha de comptar des de la data d’entrega de les obres de les minicentrals, que és molt anterior i determinaria, en aquest cas, la caducitat de les concessions.

La CUP estima que la CHE i l’ACA han ignorat o modificat els terminis del final de les concessions

Els cupaires creuen que hi pot haver fins a 20 salts d’aigua en aquesta situació. En el cas de les centrals de la Torre de Capdella, calculen que cada any la seua producció aporta uns beneficis d’uns sis milions d’euros.

tracking