SEGRE

RADIOGRAFIA COMARCALTREMP

Tremp perd gairebé 900 veïns

El descens de la població marca les prioritats de les tres candidates a l’alcaldia

Anna Ritz (JxCAT), Pilar Cases (ERC) i Sílvia Romero (PSC-CP) es disputen l’alcaldia de Tremp a les pròximes eleccions municipals.

Anna Ritz (JxCAT), Pilar Cases (ERC) i Sílvia Romero (PSC-CP) es disputen l’alcaldia de Tremp a les pròximes eleccions municipals.13.091

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tremp ha perdut en vuit anys prop de 900 veïns. La crisi econòmica va posar fi a la tendència a l’alça que va culminar el 2011 amb 6.711 persones, i ara el cens només n’inclou 5.824. La pèrdua d’habitants és una cosa que afecta gairebé tot el Pirineu, però la capital del Pallars Jussà ho fa a un ritme superior al de la comarca. La preocupació davant d’aquest fet és a la base del discurs electoral de les tres candidates a l’alcaldia, mentre que les seues diferents propostes tenen com a rerefons la voluntat de posar fi a aquesta sagnia de població.

Després de les eleccions, Tremp tindrà la primera alcaldessa de la seua història. Anna Ritz (JxCat), Pilar Cases (ERC) i Sílvia Romero (PSC-CP) són ara edils i coincideixen a establir algunes de les seues prioritats per al municipi. Per exemple, creuen necessari reforçar el paper de capital de la comarca mitjançant equipaments públics, encara que amb propostes diferents. Ritz i Cases, membres de l’actual govern, plantegen una piscina coberta climatitzada. Ara l’única al Pallars Jussà és la de l’acadèmia militar de Talarn. Romero, per la seua part, subratlla la necessitat de recuperar especialitats mèdiques a l’hospital després d’anys de retallades. Garantir la cobertura mòbil i dotar d’accés a internet d’alta velocitat als ni més ni menys que 28 nuclis de població del municipi es considera necessari per atreure activitat econòmica i assegurar la que ja existeix. Amb prou feines hi ha fissures entre les tres candidatures a abordar aquesta qüestió. Tenir unes telecomunicacions i uns accessos per carretera adequats són també una prioritat a l’hora de buscar equilibri territorial i igualtat d’oportunitats dins del mateix municipi.

Les alcaldables són unànimes al valorar que el Geoparc Conca de Tremp-Montsec és una oportunitat de desenvolupament econòmic, però puntualitzen que cal obtenir fons de les administracions per desenvolupar-lo. Obtenir el reconeixement de la Unesco a la riquesa geològica de la zona el 2018 va exigir anys de treball, però només va ser un primer pas. En quatre anys cal executar el pla d’actuacions que els municipis del Geoparc van incloure en la seua candidatura per aconseguir aquesta distinció. Altrament, poden perdre-la.

Davant les expectatives que desperta una novetat com el Geoparc, fa anys que un projecte històric com el regadiu de la Conca de Tremp està encallat, després que la Generalitat interrompés les obres. També s’ha reduït el petit comerç amb el tancament d’establiments, ja sigui per jubilació sense relleu dels propietaris, o bé per canvis en els hàbits de consum de la població. Així, mentre que botigues han anat desapareixent, dos cadenes de supermercats han presentat projectes per a grans superfícies a Tremp. Un va ser el de Mercadona, finalment descartat; i l’altre, el d’Esclat per ampliar les seues instal·lacions.

Anna Ritz (JxCAT), Pilar Cases (ERC) i Sílvia Romero (PSC-CP) es disputen l’alcaldia de Tremp a les pròximes eleccions municipals.

Anna Ritz (JxCAT), Pilar Cases (ERC) i Sílvia Romero (PSC-CP) es disputen l’alcaldia de Tremp a les pròximes eleccions municipals.13.091

tracking