SEGRE

CRÒNICA DES DE

Cava. El repte de les telecomunicacions

Imatge de Cava, el municipi amb menys veïns de les comarques de Lleida.

Imatge de Cava, el municipi amb menys veïns de les comarques de Lleida.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cava és el municipi amb menys habitants de les comarques de Lleida i només compta amb 46 veïns censats, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya. La localitat està repartida en tres nuclis (Ansovell, el Querforadat i Cava), dos veïnats (el de Cal Pubill i el de Sant Cristòfol de Vinyoles, aquest últim despoblat) i algunes masies aïllades. La despoblació com a conseqüència de l’aïllament, la falta de serveis i la deficiència en les telecomunicacions són alguns dels principals problemes que preocupen els veïns.

Cava és un dels municipis de l’Alt Urgell amb més deficiències quant a connexió a internet. No disposa de connexió per cable i els pocs veïns que viuen a la localitat tenen contractats els serveis d’alguna de les dos úniques operadores de telefonia que ofereixen servei d’internet, encara que lamenten que “les tempestes i el mal temps provoquen interrupcions que es poden arribar a allargar fins a set o vuit hores”. A més, també asseguren que hi ha una altra operadora que ofereix internet via satèl·lit però que “habitualment és extremament lenta fins al punt que et fa pensar que s’ha col·lapsat i necessites reiniciar el rúter”.

Aquesta petita localitat de l’Alt Urgell ha perdut més del 20% de la seua població en només vuit anys

El municipi ha passat de tenir 58 veïns censats el 2011 a 46 el mes de gener passat, la qual cosa representa una pèrdua de gairebé el 21% de la població. Al poble del Querforadat no queda cap veí que hi visqui de forma fixa i els dos restaurants que hi havia en aquest nucli van penjar el cartell de “tancat” i “en venda” fa ja temps. En aquest sentit, els veïns asseguren que “fan falta idees noves” per atreure famílies que s’estableixin al municipi.

La poca activitat econòmica que hi ha està relacionada amb el turisme. Cava té dos allotjaments rurals i Ansovell, uns altres tres. Malgrat això, no s’ha d’obviar l’espectacularitat dels paratges de tot el municipi, gran part situats dins del Parc Natural del Cadí Moixeró.

No obstant, que el municipi tingui una xifra tan baixa de població no és sinònim que no hi hagi inquietud política. Fins a quatre candidatures opten a l’alcaldia aquest 26-M i la participació de les últimes eleccions municipals es va quedar a les portes del vuitanta per cent. Per a aquests comicis, presenten llista Esquerra Republicana de Catalunya, amb Santiago Barral de número u; Candidatura d’Unitat Popular-Alternativa Municipalista (CUP-AMUNT), amb Gisela Sellés; Compromís x Cava-Candidatura de Progrés (PSC), amb Carlos Benito; i Junts per Cava (JxCat-Junts), amb Josep Maria Garcia.

Els últims comicis municipals els va guanyar el grup d’Independents per Cava-Acord Municipal, amb el 42,86% dels vots i dos regidors, Alba González com a alcaldessa i Joan Gispert com a edil són encara els responsables del govern. Compromís per Cava-Candidatura de Progrés, per la seua part, va aconseguir un regidor a l’oposició.

Imatge de Cava, el municipi amb menys veïns de les comarques de Lleida.

Imatge de Cava, el municipi amb menys veïns de les comarques de Lleida.C. SANS

Imatge de Cava, el municipi amb menys veïns de les comarques de Lleida.

Imatge de Cava, el municipi amb menys veïns de les comarques de Lleida.C. SANS

tracking