SEGRE

CRÒNICA DE

Gairebé 500 hectàrees de turisme

La Granja d’Escarp.

Vista de la Granja d’Escarp des de la Creu del Calvari.

Vista de la Granja d’Escarp des de la Creu del Calvari.A. SÁEZ GUIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aiguabarreig Segre-Cinca és un dels principals atractius turístics del Baix Segre. Són gairebé 500 hectàrees compreses entre la Granja, Massalcoreig, Seròs i Mequinensa (Baix Cinca) i és un dels aiguamolls més importants de tot Catalunya. Fins fa relativament poc, semblava que la Granja visqués d’esquena al riu i a aquest paratge natural, però en els últims anys s’ha començat a explotar el potencial turístic i mediambiental que té la zona, on conflueixen les aigües dels rius Segre i Cinca, que atreu any rere any milers de turistes.

El 2012 es va inaugurar un camí natural de 6 quilòmetres i mig que recorre la ribera del riu fins al límit amb el terme municipal de Seròs. Així mateix, l’aiguabarreig va entrar fa dos anys als Espais Naturals de Ponent, entitat que lidera l’Associació Leader Ponent i que ha organitzat activitats per potenciar aquest enclavament, com per exemple anellatges d’aus. Això va suposar també que la Granja, Massalcoreig i Seròs firmessin un conveni de col·laboració per dur a terme actuacions de millora de l’entorn. Mentrestant, també s’ha habilitat una àrea d’estacionament per a autocars i visitants.

L’església de Sant Jaume va haver de tancar durant nou mesos per poder reparar la teulada

Un dels projectes que haurà d’afrontar l’ajuntament que sorgeixi després de les eleccions del 26-M serà la gestió de les autocaravanes i construir una àrea d’aparcament per a aquests vehicles. També haurà de continuar explotant tot el potencial turístic de l’Aiguabarreig, que suposaria alhora una millora dels serveis al municipi. Així mateix, la Granja ha sabut aprofitar l’atractiu de la floració i és un dels municipis que reben els turistes atrets pel mar de flors dels fruiters, de la mateixa manera que altres municipis del Baix Segre com Aitona o Torres de Segre.

La Granja va veure el 2017 com tancava l’església de Sant Jaume per problemes estructurals a la teulada. A causa de les obres que va haver d’executar el bisbat a la coberta, el temple va estar tancat durant nou mesos i les misses es van traslladar a la sagristia o a locals cedits per l’ajuntament quan es tractava de cerimònies en les quals hi havia una afluència de fidels més gran.

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va oficiar la missa de reestrena de l’església el gener del 2018, després que el bisbat invertís 90.000 euros en les obres. En la mateixa línia, l’ajuntament ha anat rehabilitant al llarg dels últims anys l’ermita de Sant Jaume, que data de finals del segle XVII, encara que va ser ampliada durant el segle XVIII.

Quant a infraestructures, aquest mandat s’ha impulsat el projecte de la nova variant que haurà d’enllaçar la carretera LP-7041 amb el camí de Maials, per treure del centre urbà els camions i la maquinària agrícola.

De moment s’han construït uns 600 metres i queda pendent una tercera actuació perquè estigui totalment llesta. En aquest sentit, l’ajuntament vol ara que la Generalitat executi aquesta tercera fase dins del projecte de la nova carretera entre Riba-roja (Tarragona), Almatret i la Granja.

Aquest municipi és un dels vint-i-dos pobles del Segrià on es va implantar la recollida d’escombraries porta a porta. La localitat compta amb una guarderia, que acull també nens de Seròs o de Mequinensa. La Granja té també escola, que forma part de la zona d’escolarització rural (ZER) L’Oliver, que engloba també les localitats de Maials, Llardecans i Massalcoreig.

Vista de la Granja d’Escarp des de la Creu del Calvari.

Vista de la Granja d’Escarp des de la Creu del Calvari.A. SÁEZ GUIU

Vista de la Granja d’Escarp des de la Creu del Calvari.

Vista de la Granja d’Escarp des de la Creu del Calvari.A. SÁEZ GUIU

Vista de la Granja d’Escarp des de la Creu del Calvari.

Vista de la Granja d’Escarp des de la Creu del Calvari.A. SÁEZ GUIU

tracking