SEGRE

JUSTÍCIA TRIBUNALS

Condemnat a només una multa per espoliar un jaciment a Almenar

L’Audiència revoca la pena de presó imposada a un veí d’Alfarràs per apropiar-se patrimoni històric || Tampoc haurà d’indemnitzar la Generalitat

Les monedes i el detector intervinguts pels Mossos d’Esquadra al condemnat.

Les monedes i el detector intervinguts pels Mossos d’Esquadra al condemnat.MOSSOS D’ESQUADRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Provincial de Lleida ha revocat una sentència dictada pel Jutjat Penal 1 de Lleida en què es condemnava un veí d’Alfarràs a dos anys i mig de presó per haver espoliat un jaciment històric a Almenar. Després d’acceptar el recurs presentat pel condemnat, el tribunal redueix la pena de presó a només una multa de 7.200 euros. Una substancial rebaixa que se sustenta en el fet que l’Audiència qualifica els fets com un delicte continuat d’espoli i no de danys contra el patrimoni històric que va contemplar la sentència de primera instància. A més, rebutja que el condemnat hagi d’indemnitzar la Generalitat amb 80.000 euros pels danys causats al jaciment, cosa que es considera desproporcionada.

Malgrat quedar tot en una multa, l’Audiència no dubta que l’acusat va espoliar monedes al paratge conegut com a Pla d’Aubarells, lloc en el qual va ser interceptat pels Mossos d’Esquadra utilitzant un detector de metalls i una picota. A més, a l’escorcoll del seu habitatge els agents van trobar un total de 215 monedes de diverses èpoques històriques, ja que hi havia des de peces iberes fins a d’altres de l’època contemporània. Unes monedes que, segons els investigadors, l’acusat venia pel portal eBay. Les peces intervingudes van ser valorades en 18.385 euros.

Al seu recurs, l’acusat admet que va vendre unes trenta monedes per internet, encara que va dir que totes procedien d’una col·lecció privada, i va admetre la seua presència al Pla d’Aubarells el 2015, quan aquest no havia estat declarat com a jaciment històric. L’Audiència admet que aquest extrem és cert, per la qual cosa no pot condemnar-lo per un delicte de furt agreujat com va fer el Penal 1 i la seua conducta ha de castigar-se per un delicte d’espoli (inclòs a la reforma del Codi Penal el 2015), en el qual, a banda de l’apropiació de les peces, s’inclouen els danys causats al patrimoni que, segons recorda l’Audiència Privincial, són “incalculables”.

Precisament per això, admet el recurs contra la indemnització de 80.000 euros que el Penal va imposar a favor de la Generalitat, ja que els danys no es poden calcular. La sentència no és ferma.

tracking