SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemnen la Seguretat Social per negar la maternitat a una mare lleidatana

El TSJC dóna la raó a una lleidatana que reclamava un complement per dos filles que van morir en el part || Li dóna un plus d’un 5% a la pensió de jubilació

Vista de la seu de la Seguretat Social a Lleida.

Vista de la seu de la Seguretat Social a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha concedit el complement de maternitat a una jubilada de Lleida a la qual la Seguretat Social havia denegat aquest plus al no considerar-la mare després que les dos filles morissin en el part. La sentència revoca, d’aquesta forma, una sentència dictada pel Jutjat Social número 2 de Lleida i admet el recurs presentat per la demandant contra l’Institut de la Seguretat Social al considerar que compleix els requisits per cobrar aquest complement a la pensió de jubilació, del 5 per cent en el seu cas, ja que va tenir dos filles. El TSJC rebutja el criteri aplicat pel jutjat de Lleida, que va aplicar el Codi Civil en el moment del naixement de les nenes, que no es van considerar “filles de la demandant”, ja que segons l’anterior norma els nounats havien de sobreviure vint-i-quatre hores fora de l’úter per poder ser inscrits al Registre Civil.

Tanmateix, l’alt tribunal català considera que ha d’aplicar-se el nou Codi Civil, vigent en el moment en el qual la dona va sol·licitar la pensió de jubilació, i que determina que “la personalitat civil és inherent a la persona física des del naixement”, sense especificar un període mínim de vida dels fills.

El tribunal al·lega que aquest plus a la jubilació és un reconeixement a les mares treballadores

A més a més, el TSJC també discrepa de l’altre motiu que va donar l’INS per denegar el complement de maternitat, a l’assenyalar que la dona no va contribuir a la demografia espanyola al morir les seues filles en el part.

Un extrem que, segons el TSJC, no l’exclou de tenir dret a aquest plus, ja que la seua creació el 2016 es va deure també a la necessitat de reduir la bretxa de gènere a les pensions i reconèixer la contribució de les dones treballadores que han compatibilitzat la carrera laboral amb la maternitat.

Així doncs, el tribunal reconeix el dret d’aquesta lleidatana a rebre un plus a la pensió i condemna la Seguretat Social a aplicar-lo amb caràcter retroactiu des de la seua jubilació, el 2017.

tracking